НОВИНИ

Димитър Илиев посрещна факелната щафета с олимпийския огън

Димитър Илиев
Снимка: Министерство на младежта и спорта
bnt avatar logo
от БНТ
14:03, 23.06.2023
Чете се за: 02:37 мин.
Спорт
Слушай новината

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев се включи в честванията по случай Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец.

Той посрещна щафетата с олимпийския огън и прие факела от групата спортисти.

„Всеки българин се гордее с успехите, които постигат нашите атлети и треньори на олимпийски игри. А като зазвучи българският химн на почетната стълбичка в тяхна чест, сълзи от радост пълнят очите ни. Пожелавам на нашите състезатели здраве, сила и да вярват в собствените си умения. Техните успехи са нашата радост“, каза министър Илиев.

За първи път факелната щафета в чест на Международния олимпийския ден и Деня на българския олимпиец ще финишира пред Френския институт в столицата. Така предаването на символичния огън ще се свърже с домакините на следващите летни олимпийски игри, които ще се състоят в Париж идното лято.

Международният олимпийски ден се чества с Решение на Международния олимпийски комитет (МОК) от януари 1948 година. На 23 юни през 1894 г. в Сорбоната в Париж на Първия олимпийски конгрес се ражда идеята за организиране и провеждане на първите съвременни олимпийски игри в Атина и за създаването на МОК.

По-рано днес министърът на младежта и спорта изпрати поздравителен адрес до сребърната медалистка от Европейските игри в Полша. Олимпийската шампионка по карате от Токио 2020 достигна до финала в категория до 55 кг кумите, но отстъпи на Анжелика Терлюга от Украйна.

„Успехът, който постигнахте в сериозна конкуренция, е оценка за Вашия труд, както и за този на треньорския щаб и ръководството на федерацията. С достигането до финала за пореден път утвърдихте мястото си в елита на този спорт. Пожелавам Ви да продължавате да представяте достойно България на най-големите спортни форуми и да ни носите радост с постиженията си“, пише министър Илиев.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Заради липса на лекари родилното отделение в ловешката болница спря работа
Заради липса на лекари родилното отделение в ловешката болница спря работа
Заловиха група мигранти след преследване с полицията в Бургас
Заловиха група мигранти след преследване с полицията в Бургас