НОВИНИ

Димитър Илиев пожела успех на българските гимнастици за предстоящата Световна купа в Кайро

През тази година надпреварите от престижната верига имат далеч по-голяма стойност, тъй като са и квалификации за предстоящите Олимпийски игри в Париж 2024

димитър илиев пожела успех българските гимнастици предстоящата световна купа кайро
bnt avatar logo
от БНТ
13:29, 09.02.2024
Чете се за: 04:30 мин.
Спорт
Слушай новината

Министърът на младежта и спорта Димитър Илиев изгледа на живо откритата тренировка на българските национали по спортна гимнастика преди тяхното отпътуване за Кайро, Египет, където ще се проведе първият старт от сезона в Световната купа (15-18 февруари).

През тази година надпреварите от престижната верига имат далеч по-голяма стойност, тъй като са и квалификации за предстоящите Олимпийски игри в Париж 2024.

По тази причина министър Илиев пожела успех на родните състезатели с надеждата, че ще спечелят квоти за участие във френската столица през лятото.

"Много се радвам да присъствам днес тук, да видя как протича подготовката. Реално сега влизаме в сезона на големите състезания, там където могат да събират квоти и където могат да покажат най-доброто, което са подготвили. Щастлив съм да бъда тук, да подкрепя състезателите от националния отбор, да им пожелая успех, да се пазят здрави и без контузии, а България ще ги подкрепя", заяви спортният министър.

До този момент страната ни разполага с един гимнастик, който се е класирал за Игрите в Париж 2024 в лицето на Кевин Пенев, който има квота на прескок.

Останалите български представители, които ще се борят за участие във Франция, по време на предстоящата Световна купа в Кайро са Еди Пенев, Йордан Александров, Божидар Златанов, Димитър Димитров, Валентина Георгиева и Йоана Янкова. С тях ще пътуват и треньорите Милко Танкушев, Дамян Игнатов и Филип Янев, а съдии на турнира ще са проф. Цветана Добрева и Сергей Стоянов.

Ръководителят на БФ Гимнастика Красимир Дунев коментира след срещата със Димитър Илиев, че очаква от българските представители още една квота при мъжете и жените за олимпийските игри.

"Искам да благодаря на министър Илиев за оказаната чест да дойде на това контролно, което правим преди заминаване за Световната купа. Момчетата наистина имат нужда от тази подкрепа, изглеждат много добре, подготвени са и наистина се надявам още на първата Световна купа те да покажат най-доброто от себе си. След това има още три Световни купи и европейско първенство, така че аз очаквам още една мъжка и още една женска квота за олимпиадата", заяви сребърният ни медалист на висилка от Атланта 1996.

"Представители от над 70 държави ще участват на първата Световна купа и всеки ще се бори за медали, квоти и призови места, наистина конкуренцията ще бъде убийствена. Валентина Георгиева е много добре, всеки ден стискам палци да е здрава, тя прави още по-трудни прескоци и има огромен шанс за квота", добави Дунев.

Освен в Кайро в следващите месеци Световни купи по спортна гимнастика ще се проведат още в Котбус (22-25 февруари), Баку (7-10 март) и Доха (17-20 април).

По време на откритата тренировка на националните отбори по спортна гимнастика министър Димитър Илиев се срещна и с гимнастиците от Федерацията по адаптирана физическа активност с президент Слав Петков, които представят страната в състезанията по спортна гимнастика за спортисти със Синдрома на Даун - Емилиян Костадинов, Рамонала Сикандер и Пламен Грозданов с треньори Даниел Алексиев и Иван Цветков.

Последвайте нашия канал "Спорт по БНТ" във Viber

Последвайте ни и във Фейсбук, за да сте винаги в час с последните спортни новини

Намерете БНТ в социалните мрежи: Instagram, Facebook, LinkedIn, TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шофьор, превозвал бежанци, опита да избяга от полицията
Шофьор, превозвал бежанци, опита да избяга от полицията
Има данни, че Мартин Божанов си е сменил името и ЕГН-то, каза главният секретар на МВР
Има данни, че Мартин Божанов си е сменил името и ЕГН-то, каза главният секретар на МВР