НОВИНИ

Димитър Луджев: Международната ситуация се връща към епохата на Студената война

bnt avatar logo
от БНТ
09:57, 25.09.2022
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

В международната ситуация имаме тенденция на връщане към епохата и нравите на Студената война. Това коментира в "Денят започва с Георги Любенов" икономистът Димитър Луджев - един от основателите на СДС, бивш вицепремиер и бивш министър на отбраната.

По думите му войната в Украйна е продукт преди всичко на конфронтацията, взела връх в света и международната политика.

"От страна на Русия - смятам, че Владимир Путин загуби всякакво чувство за реалност и очевидно не осъзнава стратегическия провал на неговата политика, която представлява отказ от онези принципи, формулирани от Горбачов за ненамеса във вътрешните работи на други държави, неизползване на военна сила, решаване на международните проблеми с пътя на диалога - всичко това бе зачеркнато с войната в Украйна", каза Луджев.

От другата страна - американската администрация и повечето европейски лидери се поддадоха на политиката на конфронтация, коментира още той.

"Всички споразумения, договорености от 90-те години между Русия и Запада бяха или забравени, или прекратени. Прекратена беше дейността на комитета НАТО - Русия. Не става дума нито за преговори, нито за диалог, нито за дипломатическо решение на конфликта".

Според Димитър Луджев политиката на санкции и на въоръжаване на Украйна от страна на Запада води до много по-големи проблеми за света и разрушаване на световния икономически ред.

Изходът от войната е ясен - връщане към диалога. Трябва да се възстанови диалогът между НАТО и Русия, категоричен е Луджев.

"Да се спре разширяването на НАТО на изток, Русия да се изтегли от окупираните територии от Украйна- Украйна да изпълни задълженията си по Минските споразумения, да създаде нова конституция и да изгради федеративен принцип с почти пълна автономия на отделните области и региони."

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Димитър Бербатов с гол за Манчестър Юнайтед в благотворителен мач срещу Ливърпул (ВИДЕО)
Димитър Бербатов с гол за Манчестър Юнайтед в благотворителен мач срещу Ливърпул (ВИДЕО)
Стан Вавринка се отказа от участие на Sofia Open
Стан Вавринка се отказа от участие на Sofia Open