НОВИНИ

От нашите пратеници в Рим: Италия избира парламент днес

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
08:15, 25.09.2022 (обновена)
Чете се за: 04:12 мин.
По света
Слушай новината

Италианците гласуват днес на парламентарни избори, свикани след падането от власт на правителството на Марио Драги. Близо 50 милиона души имат право на глас.

Прогнозите са за победа на Движението "Италиански братя" на Джорджа Мелони, което води с 25% от гласовете, според последните проучвания.

От Рим предават специалните ни пратеници Цветелина Йорданова и Атанас Атанасов - вижте повече в прякото включване

Италия е изправена пред възможността да има първата жена министър-председател начело на най-дясното правителство след Втората световна война. Фаворит за поста е 46-годишната Джорджа Мелони, която обещава намаляване на данъците и радикални мерки срещу имиграцията. Оглавяваните от нея "Италиански братя" бяха единствената от големите партии, която не участва в правителствата през последните четири години и в предишното управление - това на Марио Драги. Мелони силно изтъкваше този факт по време на предизборната кампания.

Кои са основните претенденти на тези избори?

"Италиански братя" се явява в коалиция с "Лига" на Матео Салвини и с "Форца Италия" на Силвио Берлускони Сред левите най- много гласове се очаква да спечели Демократическата партия на Енрико Лета Сред водещите играчи е и антисистемното движение "5 звезди" на Джузепе Конте.

Изборните секции отварят в 7 сутринта и затварят в 23 часа местно или полунощ българско време. Официалните резултатите се очакват по-късно през нощта.

На тези избори като фаворит се очертава десният блок от три партии. "Италиански братя" на Джорджа Мелони с 25% подкрепа, според последното проучване преди вота. Заедно с нея в коалиция са партиите "Лига" на Матео Салвини и "Форца Италия" на 86-годишният Силвио Берлускони. "Лига" е с 13% подкрепа, а за Форца Италия тя е 7%, но трите партии заедно могат да съберат до 45 - 46% от гласовете и да получат мнозинство.

"Днес е хубав ден - колкото повече хора гласуват, толкова по-силна ще бъде Италия, толкова по-голяма легитимност ще имат политиките, за които работим. Благодаря Ви - когото и да изберете да управлява!", заяви лидерът на "Лига" Матео Салвини.

След тях се нарежда Демократическата партия на Енрико Лета, за която социолозите предвиждат да получи 22% от гласовете.

Движението "Пет звезди" на Джузепе Конте, според прогнозите ще получи около 13% от гласовете, което е главоломен срив спрямо изборите през 2018 г., които спечели с над 32% от гласовете. Още една формация е в полезрението на тези избори - обединението между "Италия вива" на Матео Ренци и "Действие" на Карло Календа, заедно те по прогнози събират 7%.

Освен това - на този вот има няколко интересни промени, защото е първият след промяната на конституцията на Италия. За първи път ще бъде избран парламент в намален състав, в Камарата на депутатите ще има вместо 630 - 400 избраници, а в Сената - вместо 315 - ще са 200.

Италианската избирателна система е изключително сложна. И в двете камари 67% от представителите се избират с пропорционален вот, 31% - с мажоритарен, а 2% - с гласовете на италианците в чужбина.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Продължават ремонтите на пътища в Югозападна България
Продължават ремонтите на пътища в Югозападна България
Стотици арестувани при поредни протести срещу мобилизацията в Русия
Стотици арестувани при поредни протести срещу мобилизацията в Русия