НОВИНИ

От нашите пратеници в Италия: Очаква се победа на десния блок, начело с Джорджа Мелони

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:22, 24.09.2022
Чете се за: 08:37 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Италия е изправена пред решаващ вот. В страната утре ще се проведат парламентарни избори, насрочени след падането от власт на правителството на Марио Драги през юли. Очаква се победа на блока от три десни партии, начело с "Италиански братя", а тяхната лидерка - Джорджа Мелони е фаворит да стане първата жена министър - председател на Италия.

Италианците са свикнали с честите промени във властта - избирателната система е такава, че благоприятства коалиционните правителства и предполага хронична нестабилност на управлението. Средният живот на едно италианско правителство от 1946 г., откакто е провъзгласена републиката, е по-малко от две години. Имало е правителства като това на Романо Проди през 2006 година, когато при 14 партии в коалицията, той е имал само два гласа мнозинство в Сената. Видяхме тази особеност на италианската политика и при падането от власт на Марио Драги през юли, след като той беше начело на широка коалиция и въпреки огромната подкрепа, с която се ползваше. Сега на път да победи е единствената партия, която не влезе в това правителство и която твърдо остана в опозиция през последните 4 години - Италиански братя. На предишните избори през 2018 година тя получи една 4% от гласовете. Успехът ѝ се дължи до голяма степен и на жената, начело на партията - Джорджа Мелони. Тя се превърна в двигателя, който даде летящ старт към властта на блока на десните партии, в който освен Италиански братя влизат и Лига на Матео Салвини и Форца Италия на Силвио Берлускони.

За успеха на десните допринесоха серията от скандали и раздели в ляво, които доведоха дотам, че левите партии се явяват поотделно на изборите и съответно ще получат по-ниски резултати. Италия е третата икономика в Еврозоната и в Европа очакват със затаен дъх резултатите от вота утре.

Изборите в Италия изглежда с предизвестен край. Победата ще е за Джорджа Мелони. Тя извървя дълъг път, за да стигне дотук - от ученичка, която се записва в младежко неофашистко движение, през избирането ѝ за депутат на 29 години и за министър - на 31 - правителство на Силвио Берлускони, с когото се разделя, за да основе своя партия - с име, взето от първите думи на химна - Италиански братя. Мнозина в Италия отказват да забравят думите ѝ, казани преди десетилетия, че Мусолини е добър политик и припомнят, че този вот е точно 100 години след похода му до Рим през 1922 година. Но Мелони твърди, че това е минало, поддържа умерен тон в кампанията си и обещава политика, която да въздигне Италия и да постави италианците на първо място, а тежестта на страната в света да нарасне.

"Искаме Италия да бъде силна и уважавана на международната сцена. Част от Европа и Запада, но независима. Искаме Италия да е надеждна, лоялна и сериозна, като започнем от защитата на украинския народ от руските атаки, която планираме да продължим и дори да призовем западните държави за по-справедливо разпределение на тежестта, която идва от наложените санкции. Искаме Западът да има компенсаторен фонд, чрез който да се подпомогнат най-засегнатите държави", заяви Джорджа Мелони, лидер на "Италиански братя".

Сега настъпи нейният миг. Харизматична, пламенна пред публиката, свикнала да бъде във фокуса на общественото внимание, приема политиката като мисия, а не професия, казва Франческо Галиети, който от години следи италианската политика.

"За нея работи благоприятно един феномен, който наблюдаваме от 2013 година - италианците са лишени от традиционни партии и вече са гласували за всякакви други партии. В миналото най-много от това се възползваха партиите "Пет звезди" и "Лига", които главоломно изживяха възход и падение. Сега единствената, която остана, е "Италиански братя" на Джорджа Мелони. Но не е само това. Мелони е много добра в това да представя партията си като партия на бунта. Опитва се за изчисти тази аура на постфашистка партия и да я трансформира в патриотична консервативна партия. Тя е странен микс от националистическа консервативна партия", каза Франческо Галиети, анализатор - "Полиси сонар".

Възможността за избиране на самоопределилата се като евроскептик и лишена от какъвто и да опит на международната сцена Мелони, начело на третата икономика в Еврозоната, прави нервни мнозина в Брюксел. На фона на всички кризи и заради опасността от надвиснала над Италия дългова криза.

"Тя е силно проатлантически ориентирана, което я отличава от Берлускони и Салвини, които са близки на Москва. Тя не е близка нито на Москва, нито на Пекин. Но относно Евросъюза - има голяма неяснота. Но ние бяхме разглезени от Драги, при него Италия беше в един клуб с Германия и Франция, имахме решаваща тежест. Не съм убеден, че Мелони иска да е в един клуб с Франция и Германия. Нейните приятели и модели за подражание са Полша и вероятно дори Унгария. Трябва да видим как ще се позиционира сега, на кого ще се обади по телефона най-напред - дали ще е Париж, Берлин, Мадрид или... Варшава", коментира Франческо Галиети.

Италия има да получава близо 200 милиарда евро от фонда за възстановяване след Ковид, но отпускането на средствата зависи от оценката на Брюксел за прилагането на плана и редица реформи.

По отношение на войната в Украйна, Мелони твърдо отстоява позицията за пълна солидарност и оказване на помощ на Киев, за разлика от своите двама партньори в коалицията Салвини и Берлускони, известни с топлите си отношения с руския президент Путин.

След обявяването на резултатите, президентът Матарела отново влиза в главната роля и започва консултации с партиите за номинации за премиер и министри.

За италианците една тема доминира над всички останали и в ежедневието им и в политиката - тази за цените на тока и енергията. Всички, с които разговаряме тук в Рим, споделят за непосилните сметки за ток и за това, че те са станали три пъти по-високи отколкото преди една година. Много пицарии, например, са принудени да затворят заради голямото потребление на ток, за който не могат да платят. Зимата се очаква с опасения за множество фалити на компании и бизнеси. В това отношение анализаторите смятат, че Мелони ще следва твърдо политиката на своя предшественик Марио Драги, а именно за решение на общоевропейско ниво чрез налагане на таван на цените на газа, внасян от Русия. Италия намали зависимостта си от руския газ от 40% на 25% през последните месеци.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Локомотив София се разписа шест пъти във вратата на Сливнишки герой в контрола
Локомотив София се разписа шест пъти във вратата на Сливнишки герой в контрола
Два нови грипни щама ще ни атакуват тази зима
Два нови грипни щама ще ни атакуват тази зима