НОВИНИ

Съставите на секционни комисии в чужбина все още не са попълнени

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:39, 24.09.2022
Чете се за: 02:52 мин.
Избори 2023
Слушай новината

Съставите на секционни комисии извън страната все още не са попълнени. ЦИК очаква от външното министерство да предложи членове. Започват и обученията на хората в изборните комисии, като от ЦИК дават възможност на сайта си и за тренировъчно попълване на протоколи.

Татяна Обретенова от Русе има сериозен опит като член на секционна комисия. Участвала е в избори 10 пъти досега. В последния вот е била председател на СИК.

"Не съм аз човекът, който е в комисия заради парите. В комисиите трябва да има хора, които да разбират от тази материя, да са запознати, да участват в обученията и да са способни да помогнат и на хората, които идват да гласуват", каза Татяна Обретенова - член на СИК.

Татяна казва, че допусканите грешките, според нея, се дължат на недоглеждане и незнание, въпреки че се организират обучения.

"Машинното гласуване доста облекчи работата на комисията, на членовете на комисията. Много по-лесно, много по-бързо се получава. От друга страна обаче възрастните хора, които идват да гласуват, част от тях идват с притеснение", каза Татяна Обретенова - член на СИК.

Всички секционни комисии в страната вече са назначени.

"Разбира се, вървят замени на членове на СИК. По отношение на извън страната ЦИК прие решението, с което назначи съставите на СИК. Не са пълни обаче съставите, така че очакваме предложение от МВнР - в непопълнените места те са длъжни да направят своите предложения, за да може ЦИК да назначи пълните състави, а пък от своя страна партиите и коалициите също имат право да правят предложения за замени", коментира Росица Матева - говорител на ЦИК.

Предстоят и обученията на членовете на секционни комисии.

"Предстои на интернет страницата на ЦИК да бъдат публикувани в електронен вид секционните протоколи и за извън страната, и за страната, за да могат членовете на СИК да попълват данни и да се упражняват за правилното попълване на протоколите., за да не им сработят контролите", каза Росица Матева - говорител на ЦИК.

А Татяна Обретенова приема ангажиментите си в секционната комисия като кауза – да помогне с опита си в по-доброто организиране на изборите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Антон Недялков: Победата над Гибралтар не е нещо уникално, те не са мерило
Антон Недялков: Победата над Гибралтар не е нещо уникално, те не са мерило
Локомотив София се разписа шест пъти във вратата на Сливнишки герой в контрола
Локомотив София се разписа шест пъти във вратата на Сливнишки герой в контрола