НОВИНИ

Новата фаза на войната в Украйна - какво следва? Коментар на Валери Тодоров и Чавдар Стефанов

bnt avatar logo
от БНТ
08:45, 25.09.2022
Чете се за: 02:27 мин.
У нас
Слушай новината

Мобилизация, референдуми и още опасности - какво предстои в новата фаза на войната в Украйна? В студиото на "Денят започва с Георги Любенов" темата коментираха журналистите Валери Тодоров и Чавдар Стефанов.

Според Валери Тодоров мобилизацията е стъпка, която от Кремъл са се опитвали да избегнат, а войната вече се превръща във вътрешнополитически фактор в Русия.

"Досега работеше домашният патриотизъм - войната е далече, воюват военните. Сега обаче мобилизацията ще засегне доста семейства. Виждаме, че тя се извършва доста хаотично, даже Министерството на отбраната упрекна военните, които се занимават с тези сборове. Едно е, когато говориш за специална военна операция, друго е когато мобилизираш - това се извършва по време на война. Тя ще надига общественото мнение, ще създава проблеми. Това е и признак, че нещата на фронта не вървят добре", коментира той.

Стотици арестувани при поредни протести срещу мобилизацията в Русия

Чавдар Стефанов коментира, че Владимир Путин се намира в безизходица, както и че малцина са очаквали успех на украинската армия на фронта.

"Руската армия е съставена от хора по договор, от различни наемници, дори от затворници. Те не могат да воюват както трябва срещу една армия, която има своето морално оправдание - те се бият за своята земя. Това докара дотам, че Путин обяви това, от което се плашеше - мобилизация. Няма такова нещо като частична мобилизация - много повече от 300 000 души ще бъдат мобилизирани. Говори се за милион, милион и 200 хиляди - колкото му трябват", каза още той.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марая Кери и "Металика" превзеха сцената на Световния граждански фестивал в Ню Йорк
Марая Кери и "Металика" превзеха сцената на Световния граждански фестивал в Ню Йорк
Българските волейболистки стартират на Световното първенство с мач срещу Германия
Българските волейболистки стартират на Световното първенство с мач срещу Германия