НОВИНИ

Димитър Стоянов в Киев: България е предоставила помощ за 448 млн. лв. на Украйна, ще предоставим и оръжие

Александър Марков
от Александър Марков
10:20, 20.12.2022 (обновена)
Чете се за: 03:57 мин.
По света
Слушай новината

Министърът на отбраната Димитър Стоянов бе на работно посещение в Киев по покана на неговия колега министъра на отбраната на Украйна Олексий Резников.

Сред обсъдените теми бяха военната и военнотехническата помощ, която България предстои да предостави, националният принос в тренировъчната мисия на Европейския съюз EUMAM, българската подкрепа за възстановяването на Украйна и перспективите й за европейска интеграция.

"Бих искал да благодаря за възможността да обсъдим по-нататъшното двустранно сътрудничество. България категорично подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна в международно признатите ѝ граници. Страната ни не признава анексирането на суверенни украински територии. Имаме отлични двустранни отношения, основани на дълбоки исторически и културни връзки с украинския народ", заяви министър Димитър Стоянов.

"За мен е чест да посрещна министър на отбраната на България Димитър Стоянов. Благодарни сме за решението на България да предостави помощ на Украйна в областта на сигурността. Очаквам с нетърпение да развием допълнително нашето сътрудничество", посочи Олексий Резников, министър на отбраната на Украйна.

Силите за териториална отбрана на Украйна вече са оборудвани с противотанкови оръжия, боеприпаси, експлозиви и оптични системи, произведени от завод "Арсенал" и още една българска фирма, стана ясно от публикации в украински специализирани медии, които са били в контакт със Силите за териториална отбрана на Украйна.

Българско оръжие вече е в Украйна

При положение, че все още няма Указ на президент Радев, помощта за Украйна на държавно ниво не може да потегли към Киев, което повдига въпроса как тези оръжия са стигнали в Украйна, след като официално предишното редовно правителство отричаше да е изпращало такива въоръжения.

В публикациите се посочва още, че, според производителя - завод "Арсенал", тези противотанкови оръжия, произведени от България, могат да поразяват бронирани машини на разстояние 1 км и 300 метра.

Димитър Стоянов подчерта, че от началото на руската въоръжена агресия България е предоставила хуманитарна помощ на Украйна в размер на 448 милиона лева. Българското Министерство на отбраната предостави хуманитарна помощ от 2000 каски и 2000 бронежилетки, 350 броя медицински комплекти, 5000 комплекта зимни дрехи и 5000 чифта зимни обувки.

Предстои България да предостави безвъзмездно въоръжение, техника и боеприпаси, както и принос към тренировъчната мисия на Европейски съюз EUMAM.

Предвижда се участие на до 50 български военнослужещи за обучение за въоръжение и техника, на територията на държави членки на ЕС и/или в България. Петима български военнослужещи ще бъдат командировани в Звеното за военно планиране и провеждане на военни мисии на ЕС в Белгия, както в Общовойсковото командване по подготовката в Полша и/или в Специализираното командване по подготовката във Федерална Република Германия. Предлага се и всяка година до 60 бойни санитари от украинските въоръжени сили да се подготвят на наша територия.

Вижте повече в прякото включване на Александър Марков

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Марица посреща в Пловдив бронзовия медалист от Световното клубно първенство по волейбол
Марица посреща в Пловдив бронзовия медалист от Световното клубно първенство по волейбол
Ще бъде ли глобен българинът, опитал да пренесе 20 литра ракия и 1160 кутии цигари през летище Варна
Ще бъде ли глобен българинът, опитал да пренесе 20 литра ракия и 1160 кутии цигари през летище Варна