НОВИНИ

Дипломатически совалки: ЕС и САЩ срещу разширяването на войната в Газа

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:38, 06.01.2024
Чете се за: 03:52 мин.
По света
Слушай новината

Базираната в Ливан проиранска групировка Хизбула подложи на ракетен обстрел цели в Израел в отговор на убийството тази седмица в Бейрут на втория човек в Хамас Салех ал Арури. Израел нанесе ответни удари срещу "терористична клетка", отговорна за нападението и порази от въздух други цели на Хизбула. Новините идват на фона на посещения в района на първите дипломати на Съединените щати и Евросъюза. Мисията им е насочена срещу разпростирането на конфликта в Газа към Ливан, окупирания Западен бряг и ключовите морски пътища в Червено море.

На мисия в Бейрут върховният представител по външната политика и сигурността на Евросъюза Жозеп Борел изрази тревога от размяната на удари между Израел и Хизбула. Той се обяви категорично срещу въвличането на Ливан в конфликта в Газа. Жозеп Борел осъди и проявите на насилие от страна на израелски заселници на окупирания Западен бряг.

След разговори с премиера Наджиб Микати и външния министър Абдала Бу Набиб европейският дипломат предупреди Израел, че никой няма да спечели от по-широк регионален конфликт в Близкия изток. Войната не е единствената възможност, а е най-лошата, изтъкна Жозеп Борел. Той припомни, че Израел си е постави за цел да ликвидира Хамас, но отбеляза, че трябва да има и друг начин, без толкова жертви.

"Не можем да разглеждаме Газа отделно от Западния бряг и източен Йерусалим. Газа е част от по-големия палестински въпрос и неделима част от териториите, окупирани от Израел през 1967 година. Газа трябва да е част от бъдещата Палестинска държава. Цялата международна общност е съгласна, че само решение, базирано на принципа за две държави, ще донесе мир и сигурност на Израел и Палестина", каза Жозеп Борел - ръководител на дипломацията на ЕС.

Американският държавен секретар Антъни Блинкен разговаря днес с лидерите на Турция и Гърция. Програмата му включва Израел, окупирания Западен бряг, Йордания, Катар, Обединените арабски емирства, Саудитска Арабия и Египет. Общото послание е, че Вашингтон е против регионална ескалация на конфликта в Газа.

В Турция Антъни Блинкен се е обявил и за освобождаване на заложниците, увеличаване на хуманитарната помощ и избягване на цивилните жертви. Президентът Ердоган е яростен критик на израелските действия в Газа. Турция предлага посредничество в конфликта и не признава Хамас за терористична организация, като поддържа връзки и с Иран. Вашингтон иска Турция да се включи в следвоенното възстановяване на анклава, който е управляван от Хамас от 2007 година.

Американският Конгрес спря продажбата на самолети F-16 за Турция и обвърза сделката с ратификацията на шведското членство в НАТО.

Тази вечер Антъни Блинкен пристигна на гръцкия остров Крит за среща с премиера Кириакос Мицотакис. Атина очаква одобрение от американския Конгрес за продажба на бойни машини F-35 и се надява на позитивно развитие по въпроса.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Александър Зверев изведе Германия до победата над Австралия и до финала на турнира "United Cup"
Александър Зверев изведе Германия до победата над Австралия и до финала на турнира "United Cup"
Бургаски полицаи иззеха пистолет от шофьор, отказал да се тества за наркотици
Бургаски полицаи иззеха пистолет от шофьор, отказал да се тества за наркотици