НОВИНИ

Директори на столични училища с критики към организацията за масово тестване

училищата имат екшън план превключване дистанционно обучение
bnt avatar logo
от БНТ
13:30, 04.11.2021
Чете се за: 02:20 мин.
Образование
Слушай новината

Директори на две столични училища разкритикуваха организацията по масовото тестване на най-малките ученици, което се очаква да започне другата седмица като условие децата да се върнат в клас.

Според Диян Стаматов, общински съветник и директор на 119-о СУ, избраните тестове не са подходящи за толкова малки ученици.

Той допълни, че все още не е уточнено как ще се организира дезинфекцията на класните стаи непосредствено след тестването - кой ще изхвърли използваните тестове, тъй като представляват опасни отпадъци и как ще се организира изолирането и предаването на родителите на децата с положителен резултат.

Мая Зафирова, директор на 140-о СУ, в което се обучават и много деца със специални образователни потребности, заяви, че все още не е изяснено как ще се случва тестването на децата в индивидуална форма на обучение, а също и какви са правилата за придружителите на децата със специални потребности.

Според двамата директори педагогическият персонал като цяло не се чувства подготвен да извършва тестването на най-малките. По техни изчисления са поръчани твърде малко тестове и за момента не може да се гарантира продължителността на тестването в клас.

Те призовават масовото тестване да се отложи още малко във времето докато се прецизират всички неизвестни.

Учениците от 1. до 4. клас могат да се върнат в училище най-рано на 10 ноември

Вчера здравният министър Стойчо Кацаров издаде заповед, че присъственото обучение за всички ученици може да започне от 8 ноември, но при осигурена безопасна среда.

По-късно в просветното министерство стана ясно, че на училище се връщат присъствено само учениците от 1-ви до 4-ти клас и не от 8-ми, а от 10 ноември, тъй като са нужни три дни за доставка на тестовете.

Всяко училище обаче ще допуска учениците си от различна дата - когато изпълни условията за това.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Суперкомпютърът предрече победителя в Шампионската лига
Суперкомпютърът предрече победителя в Шампионската лига
Висшите училища получават 15 млн. лева за справяне с кризата
Висшите училища получават 15 млн. лева за справяне с кризата