НОВИНИ

Учениците от 1. до 4. клас могат да се върнат в училище най-рано на 10 ноември

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:22, 03.11.2021 (обновена)
10602
Чете се за: 04:10 мин.
Още
Слушай новината

Днес здравният министър Стойчо Кацаров издаде заповед, че присъственото обучение за всички ученици може да започне от 8 ноември, но при осигурена безопасна среда. Всяко училище обаче ще допуска учениците си от различна дата - когато изпълни условията.

По-късно обаче в просветното министерство стана ясно, че на училище се връщат присъствено само учениците от 1-ви до 4-ти клас и то не от 8-ми, а от 10 ноември, тъй като са нужни три дни за доставка на тестовете.

Вече са избрани и безконтактните тестове със слюнка. Сключени са договори с два доставчика.

"Обединихме се около няколко решения - осигурените от МЗ тестове ще бъдат прилагани в училищна среда при заболеваемост над 500 на 100 000 души. От организационна гледна точка децата могат да се върнат най-рано на 10 ноември. Работим те да се върнат в училище, ако тестовете бъдат своевременно доставени от дистрибуторите", заяви министърът на образованието проф. Николай Денков.

Ще се включат и други лица, за да помагат при тестването - медицински сестри, родители, медиатори, педагогически и непедагогически персонал - те трябва да имат валиден документ за ваксиниране или да се тестват два пъти в седмицата - за целта ще бъдат осигурени бързи антигенни тестове.

В дните понеделник и четвъртък, в началото на деня ще бъдат отделени 30 минути за тестване при промяна на дневния режим - намаляване на учебните часове, междучасията или обедната почивка - по преценка на директорите и отговорните лица.

"Минимален праг за завръщане на децата в клас е 50% на ниво паралелка желаещи да се тестват. Родителите трябва да са дали писмено съгласие, че искат децата им да бъдат присъствено в дадената паралелка", каза още министърът на образованието.

За учениците, нежелаещи да бъдат тествани, обучението ще се организира синхронно или асихронно в зависимост от възможностите на учителите.

Педагогическите специалисти, ангажирани с тестването, ще получат допълнително възнаграждение, което ще бъде уточнено в анекс към колективния трудов договор.

"Единствено за децата със специални образователни нужди е решено, че могат да правят тестовете си вкъщи и при идване в училище да представят отрицателен резултат от тест", допълни проф. Денков.

Министърът не коментира подробности около завръщането на по-големите ученици в клас.

Учениците се връщат в клас от другата седмица, но при осигурена безопасна среда

Със заповед министърът на здравеопазването определи условията, при които учениците могат да се върнат към присъствено обучение в общините, където 14-дневната заболеваемост е над 500 на 100 000 население. Условията изискват осигуряване на безопасна среда. Те включват тестване на всички деца с щадящи тестове два пъти седмично.

В общините, където 14-дневната заболеваемост е между 250 и 500 на 100 000 население, училищните власти могат да избират между два варианта – 100% присъствено обучение при осигурена безопасна среда с щадящи тестове, или без тестване, но за 50% от паралелките по ред, определен от просветния министър.

При 14-дневна заболеваемост под 250 на 100 000 население не се изисква тестване на деца и персонал.

Здравните власти не обмислят въвеждането на нови противоепидемични мерки

Вижте повече в репортажа на Елиана Димитрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какъв е броят на ваксинираните и заболелите от COVID-19 в страните в Европа?
Какъв е броят на ваксинираните и заболелите от COVID-19 в страните в Европа?
Треньорът на Аталанта към Роналдо: Върви по дяволите
Треньорът на Аталанта към Роналдо: Върви по дяволите