НОВИНИ

В епицентъра на заразата: Екип на БНТ влезе в COVID отделение в Русе

bnt avatar logo
от БНТ
18:12, 03.11.2021
6578
Чете се за: 02:57 мин.
Здраве
Слушай новината

Изчерпаха се местата в реанимациите на русенските болници, медиците не достигат, повечето са на предела на силите си. В четирите ковид отделения пристигат болни и от съседни градове.

Само днес новозаразените са 143-ма. Репортерът ни Даниела Димитрова за втори път влезе в ковид отделението на онкологичния център, където са настанени по-леките случаи. Въпреки това и там ситуацията е тежка.

Какво засне с оператора Светослав Шаламанов - вижте във видеото

За да съществува това отделение, се наложи онкоболните, които се нуждаят от палеативни грижи да отстъпят сградата на ковид пациентите. В момента те са 24-ма, като само 6 от тях са ваксинирани.

Отделението е оборудвано с необходимата медицинска апаратура, но няма кой да работи с нея. Дежурствата поемат трима лекари. За четири ковид вълни са свикнали с болката, сълзите и смъртта. Но не се отказват и искат от пациентите си само едно - да не спират да дишат.

Пациенти в отделението идват късно, когато вирусът вече е поразил дробовете им. Болничните стаи са пълни с цели фамилии, зависими от кислород. А той е в бутилки и се измерва в литри на минута.

Тук са семейство Лазарови, които се заразява от дъщеря си, а тя в детската градина.

В съседната стая 62-годишният Милко Господинов се лекува заедно със сестра си и възрастната си майка. Казва, че е ваксиниран, затова понася заразата по-леко.

Д-р Камен Кожухаров е управител на онкологичния център в Русе, но в ковид отделението поема дежурствата през нощта. Когато е най-страшно.

"Не можеш да свикнеш с мисълта за смъртта. Не можеш да спреш на едно място, защото има хора, които са живи и искат да им помогнеш. Половината се нуждаят от кислород, което натовари системата", казва д-р Кожухаров.

Елица Емилова е медицинска сестра. Тя казва: "Смъртта е най-трудното нещо да видиш как се грижиш за един пациент и той гасне."

Емилова знае имената на всички пациенти, защото покрай манипулациите се опитва да повдигне духа им.

"Един пациент на изпроводяк, когато напускаше изтанцувахме един танц, пеем по някой път песни, за да се чувстват в семейна атмосфера. Това е много важно. Стимулът за живот."

Но не всички успяват да надвият болестта. Само днес от коронавирус в Русе са починали 11 души.

Репортер: Даниела Димитрова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стойчо Младенов: Готови сме да извлечем максимален резултат от Зоря
Стойчо Младенов: Готови сме да извлечем максимален резултат от Зоря
Кърджали също премина в червената зона на заболеваемост от COVID-19
Кърджали също премина в червената зона на заболеваемост от COVID-19