НОВИНИ

Ще оспори ли Скопие договора с България?

Александър Марков
от Александър Марков
18:45, 03.11.2021
Чете се за: 03:07 мин.
Балкани
Слушай новината

В град Щип в Република Северна Македония общински съветници от опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ подписаха клетвените си декларации под името "Република Македония". Събитията предизвикаха скандал в югозападната ни съседка и повдигнаха въпроса ще продължи ли Скопие да изпълнява договорите си с Гърция и България. Дни преди да бъде гласувана оставката на премиера Зоран Заев, германски медии съобщиха, че е възможно служебно правителство с премиер Никола Димитров.

Първи ноември. Новите общински съветници в Щип от ВМРО-ДПМНЕ полагат клетва. В декларациите, които подписват, фигурира наименованието Република Македония, а не конституционното със "Северна".

Същата клетва се случва и в община Аеродром в столицата Скопие.

ВМРО-ДПМНЕ, която триумфира на местния вот преди дни, е против както Преспанския договор с Гърция, така и този с България.

"Това е знак, че се изпълняват предизборните обещания, които бяха дадени от ВМРО-ДПМНЕ. Техният лозунг в борбата беше: "Македония - да, Северна - никога", казва доц. Спас Ташев, Институт за изследване на населението и човека, БАН.

"Това е проблем, за който правителството в Република Северна Македония е отговорно. Конституционното име на страната съдържа определението "Северна". Нито една от двете страни няма да се оттегли от Споразумението. В опозиция "Нова Демокрация" говореше същото, каквото говори сега ВМРО-ДПМНЕ", каза Спирос Сидерис, Независима балканска информационна агенция.

Промяна в Преспанския договор е малко вероятна, според експерти.

Договорът с Гърция е защитен с изпълнителна заповед на американския президент Джо Байдън. Според нея всеки, който нарушава и застрашава споразумението, попада под американски санкции: замразяване на собственост и забрана да влиза на територията на страната.

Договорът с България е извън тази заповед. Според експерти, е трудно да се прогнозира доколко Скопие би поискалo съществена промяна в споразумението с България.

"При всички случаи партията на Мицковски ще се опита да предизвика такива кризи. В Македония се очертава един много сложен казус, но пътят, по който е поела, очевидно води към бъдеща дестабилизация", казва доц. Ташев.

Оставката на премиера Заев все още не е гласувана.

Според германски медии е възможен нов кабинет, предсрочни избори или служебен кабинет с премиер вицепремиера Никола Димитров.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Треньорът на Аталанта към Роналдо: Върви по дяволите
Треньорът на Аталанта към Роналдо: Върви по дяволите
Балкан надви Левски в българския сблъсък в Балканската лига
Балкан надви Левски в българския сблъсък в Балканската лига