НОВИНИ

Бивш полицай става кмет на Ню Йорк

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
18:28, 03.11.2021
Чете се за: 01:57 мин.
САЩ
Слушай новината

Бивш полицай става кмет на Ню Йорк. Демократът Ерик Адамс спечели изборите за градоначалник. Той ще бъде вторият афроамериканец, който ще управлява града.

61-годишният Адамс спечели избирателите с обещанията, че ще подобри сигурността в Ню Йорк, ще даде повече глас на представителите от работническата класа и ще се бори с полицейското насилие. Като младеж, самият той е бил жертва на полицейска бруталност по време на арест.

Адамс произхожда от бедно семейство от Бруклин. Влиза в полицията през 80-те години на 20 век, когато престъпността в Ню Йорк е изключително голяма. Успява да се издигне до поста капитан. През 1995 г. основава синдикат, който се бори срещу расизма в полицията. През 2006 г. Ерик Адамс влиза в политиката като сенатор в законодателното събрание на щата Ню Йорк. По-късно е избран за ръководител на окръг Бруклин.

"Исках хората да научат историята ми, че съм бил мияч на чинии, че съм имал проблеми в училище, че като дете съм бил арестуван, че ходех на вечерно училище, че съм работил в пощенска станция. Това е историята, която исках нюйоркчани да знаят. Сега ще бъда кмет на един от най-големите градове в света", това заяви след победата Ерик Адамс.

Той ще поеме кметския пост през януари 2022 г. от демократа Бил де Блазио. Досегашният кмет на Ню Йорк нямаше право на нов мандат, тъй като изпълняваше длъжността от осем години.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Куп медали спечелиха младите ни борци от Балканиадата
Куп медали спечелиха младите ни борци от Балканиадата
Сериозен ръст на заразените с ковид и в Чехия
Сериозен ръст на заразените с ковид и в Чехия