НОВИНИ

ДНСК проверява вила "Аглика" на Витоша, собственост на Васил Божков

днск проверява вила аглика витоша собственост васил божков
Снимка: Twitter
bnt avatar logo
от БНТ
13:00, 23.06.2020
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира началника на ДНСК да извърши проверка на място и по документи на строежа на вила "Аглика" в природен парк "Витоша", съобщиха от държавното обвинение.

Резиденцията, която някога е била на Тодор Живков, а сега е собственост на обвиняемия бизнесмен Васил Божков, който се укрива в ОАЕ, е с разгъната застроена площ от 2850 кв. метра.

Разпоредената проверка трябва да установи дали са спазени всички нормативни изисквания на Закона за устройство на територията и подзаконовите нормативни актове по прилагането му, както и другите нормативни актове по устройство на територията.

ВАП се е сезирала, след като от Спецпрокуратурата е било изпратено писмо, че по време на разследване са установени извършени преустройства на вила "Аглика".

Прокуратурата възлага на ДНСК да провери поотделно и комплексно строителния процес по евентуално извършвани преустройства. Трябва да се проследи и целия инвестиционен процес, включващ всички компоненти и законови изисквания, съответствие на разрешението за строеж (ако има такова) с изискванията на нормативните актове, както и допуснати ли са нарушения.

В случай, че при проверките са констатирани данни за престъпления от общ характер, следва да се предприемат действия по реда на НПК, като за всеки отделен случай трябва да се уведоми ВАП.

Резиденция "Аглика" е строена през 60-те години на миналия век. Тя е триетажна и разполага с няколко входа и изхода, както и бомбоубежище.

Вътре в резиденцията има един голям апартамент, който се е ползвал от самия Живков, както и осем по-малки апартаменти, приемна, киносалон, две кухни, трапезария, фитнес, сауна, леден басейн, собствен водоизточник, генератор, тенис корт и гараж.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Милош Крушчич: Ще излезем с най-оптималното срещу Ботев
Милош Крушчич: Ще излезем с най-оптималното срещу Ботев
ЦСКА-София продписа с шестима юноши
ЦСКА-София продписа с шестима юноши