НОВИНИ

До 2 месеца ВКС трябва да реши окончателно делото за тежката катастрофа в Шумен

bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БТА
11:29, 22.03.2024
Чете се за: 04:07 мин.
У нас
Слушай новината

До два месеца се очаква Върховният касационен съд да реши окончателно делото за тежката катастрофа на кръгово кръстовище в Шумен. Инцидентът стана във вечерните часове на 28 септември 2022 г. на бул. „Цар Симеон Велики“ в града. При катастрофата загина 22-годишната Светомира Станчева, а друга жена получи средна телесна повреда. Подсъдим за инцидента е Жечко Кюркчиев от Шумен.

От съда в Шумен Кюркчиев получи три години и четири месеца затвор, а Апелативният съд във Варна намали присъдата на три условни години, с пет години изпитателен срок. Делото е образувано по жалби на роднините и по протест на прокуратурата.

С последната присъда Кюркчиев е с отнета книжка за пет години и четири месеца. Делото на първа инстанция мина по съкратената процедура, тъй като мъжът призна фактите в обвинителния акт.

Прокуратурата и роднините искат от върховния съд отмяна на решението на съда във Варна и връщане на делото за ново разглеждане.

В жалбата на близките на загиналата жена са заявени доводи за това, че решението е постановено при допуснати съществени нарушения на процесуални правила. Това е довело до ограничаване на правата на страните, които не са били отстранени, както и до липса на мотиви.

Също така се посочва, че на Кюркчиев е наложено явно несправедливо наказание, както и че условното осъждане е приложено неправилно.

Преди началото на съдебното заседание пред Съдебната палата се събраха близки на загинали при катастрофи. Те настояват за тежки наказания.

В съдебната зала Кюркчиев каза, че осъзнава вината си, съжалява за случилото се и иска да бъде при семейството си, както и да учи.

Защитникът му смята, че условната присъда е справедлива, защото младежът има психично разстройство, появило се след инцидента, освен това не е осъждан.

Бащата на загиналото 22-годишно момиче - Анатоли, заяви, че има надежда, че правосъдната система ще има своето ниво, за може не само за този случай, а за всички подобни да се даде вяра на хората.

Анатоли Накев, баща на Светомира: "Чухме преди малко и вие, и ние в съдебна зала, че обвиняемият съжалява, извинява се. Ние родителите, които нашите деца ги няма, как трябва да приемем едно подобно извинение или то не е оправдание, то е извинение в настоящата ситуация. Как трябва да го приемаме? Ние всеки ден живеем с една мисъл, че нашето детенце го няма и трябва ли да се съгласяваме с всички онези решения, които се взимат. Никога няма да го направим! Няма родител, който да е доволен на подобни решения. Продължаваме да бъдем дипломатични, търпеливи и да изчакаме решението на ВКС."

Петя Иванова, сдружение "Ангели на пътя": "Това е пълен абсурд и лично мое мнение е, че е с корупция. То е мнение на голяма част от обществото, че е корупция. Не може да се даде условна присъда в този случай."

Вижте и прякото включване на Карина Караньотова

снимки: БТА

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Повече от 1 милион души в Украйна са без ток след снощните руски въздушни удари
Повече от 1 милион души в Украйна са без ток след снощните руски въздушни удари
Александър Николов с 19 точки, но Лубе отпадна на полуфиналите в Шампионската лига
Александър Николов с 19 точки, но Лубе отпадна на полуфиналите в Шампионската лига