НОВИНИ

До дни ще излязат пробите от детската градина, в която деца получиха симптоми на натравяне

дни излязат пробите детската градина деца получиха симптоми натравяне
bnt avatar logo
от БНТ
15:53, 15.11.2023
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Седем деца от детска градина „Славей“ в Пловдив са получили симптоми на хранително натравяне и са били прегледани в Университетската болница „Свети Георги“. Три от тях са оставени за лечение, като състоянието им се подобрява. Родителите на други също съобщават за стомашно неразположение, без да са търсили медицинска помощ. Инспектори от РЗИ и БАБХ започнаха проверки в учебното заведение, за да установят дали става въпрос за замърсена храна или за ентеровирус, който е засегнал половината от групата.

За няколко часа след полунощ седем деца са прегледани в Инфекциозната клиника на болница „Свети Георги“. Три от тях, които били в по-тежко състояние, веднага са хоспитализирани.

"Постъпвали са поетапно деца с оплаквания, с повръщане. Имаме информация, че има и други деца, които може би са имали такива симптоми", разказа инспектор Васил Георгиев от РЗИ-Пловдив.

Други четири от малките пациенти са освободени за домашно лечение. Още от понеделник деца само от втора „А“ група започнали да проявяват симптоми на стомашно-чревно неразположение.

"Първото дете в понеделник, което е добре, а другите деца, които са изпратени във вторник сутринта - на обяд едно и следобед останалите 3 или 4. В друга група нямаме такива симптоми, силно се надяваме да бъде енетровирус, но това ще го докажат проверките", Любка Биволарска – директор на ДГ „Славей“.

Инспекторите от РЗИ и БАБХ провериха хигиената в градината, взети са и проби за анализ.

"Ще проверим всичко - какво са консумирали децата, предния ден, днеска, по-предния. Първо ще видим кога е възникнало това нещо, ще проверим здравни книжки на персонала, суровини, готови продукти", заяви д-р Станимира Чавдарова от агенцията по храните.

От менюто на децата, което е еднакво за цялата детска градина, е видно, че в понеделник и вторник за закуска те са консумирали яйца и други яйчни продукти.

"Готви се в градината, пробите са запазени и в момента се изземва материал от кухненския блок и от персонала, който работи с тези деца", каза Любка Биволарска – директор на ДГ „Славей“.

Пробите ще бъдат готови до няколко дни. Това е първият случай на съмнение за масово натравяне с храна в детската градина.

Мариела Хубинова, Стоян Атанасов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва стерилизация на хипопотамите на покойния Пабло Ескобар
Започва стерилизация на хипопотамите на покойния Пабло Ескобар
Салман Рушди получи първата по рода си Награда за нарушаване на мира
Салман Рушди получи първата по рода си Награда за нарушаване на мира