НОВИНИ

До края на годината ще ползваме някои административни услуги чрез е-идентификация

края годината ползваме административни услуги идентификация
bnt avatar logo
от БНТ
13:48, 16.05.2022
Чете се за: 02:07 мин.
Общество
Слушай новината

До края на годината с мобилните си телефони ще можем да се идентифицираме за използване на електронни и административни услуги. Това е първото нещо, по което работи Министерството на електронното управление, обяви във Варна ресорният министър Божидар Божанов.

Той присъства на дискусията "Иновации и дигитализация – технологиите на успеха", организирана от Техническия университет по повод 60 години от основаването му.

Приложението за електронната идентификация вече се разработва от "Информационно обслужване". Стойността на целия проект е 1 800 000 лева.

Пет институции, които предоставят най-често използваните услуги, ще бъдат включени – сред тях са МВР, НАП и НОИ. Това е един от механизмите, с които гражданите да могат да гласуват дистанционно електронно, каза още министър Божанов.

Министерството на електронното управление помага на "Български пощи" да се възстановят след хакерската атака, доколкото е в правомощията му, каза още министър Божанов.

"Български пощи" не са били в обхвата на министерството, нито в обхвата на ДАНС и никой не ги е проверявал. Днес ще е готово постановление на Министерски съвет за вкарването на пощите в обхвата на ДАНС, а утре с коалиционните партньори ще бъдат обсъдени изменения в Закона за киберсигурност.

Това, което е предоставено в момента на “Български пощи”, е ресурс в държавния облак, за да могат в рамките на възстановяването от инцидента да разчитат на държавна инфраструктура.

Следващата стъпка е отпадане на удостоверенията, издавани от ГРАО. Вместо да вадим удостоверения за адрес и семейно положение, администрацията ще ги събира служебно. По отношение на бизнеса министър Божанов заяви, че бюрокрацията при заявяване и подновяване на разрешителни значително ще бъде облекчена.

Автор и снимки: Нора Бочева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Видео от вандализма на стадион "Българска армия" след финала ЦСКА - Левски
Видео от вандализма на стадион "Българска армия" след финала ЦСКА - Левски
Работниците от ТЕЦ "Марица 3" отново протестират в София (СНИМКИ+ВИДЕО)
Работниците от ТЕЦ "Марица 3" отново протестират в София (СНИМКИ+ВИДЕО)