НОВИНИ

До три дни ще могат да се преиздават шофьорски книжки

хора увреждания пътуват стотици километри подновят шофьорските книжки
bnt avatar logo
от БНТ
17:10, 04.08.2021
Чете се за: 02:02 мин.
У нас
Слушай новината

Гражданите ще могат да подменят българските си свидетелства за управление на моторни превозни средства в срок от три работни дни, съобщават от правителствената пресслужба.

Новата "ускорена услуга" идва след като правителството прие Постановление за изменение на Правилника за издаване на български лични документи.

Този вид услуга може да бъде заявявана в случаите на подмяна на българските свидетелства за управление на моторни превозни средства поради изтичане/изтекъл срок на валидност или промяна в данните на водача - смяна на постоянен адрес от едно в друго населено място, фамилия и транслитерация или издаване на дубликат, когато заявлението е подадено в звено „Пътна полиция“ при СДВР/ОДМВР.

Услугата ще се предоставя и в звената на Дирекция „Български документи за самоличност", когато свидетелството за управление на МПС е част от подадените за подмяна останали лични документи - лична карта или паспорт.

В документа е предвидена и обикновена услуга (30 дни) за подмяна на чуждестранно СУМПС с българско. Заявлението за такава подмяна може да се подава само в звената „Пътна полиция“ при СДВР/ОДМВР.

Ускореното издаване на българските свидетелства за управление на моторни превозни средства не касае гражданите, които за първи път получават такъв документ - неговото издаване продължава да се извършва за срок до 10 работни дни от звената на Пътна полиция по постоянен адрес.

С изменението на Правилника се урежда и възможността лицата с валиден електронен подпис да получат удостоверение, свързано с издаването и ползването на лични документи на посочен от тях електронен адрес.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата в Кюстендил се самосезира дали има замърсяване на въздуха в Големо село
Прокуратурата в Кюстендил се самосезира дали има замърсяване на въздуха в Големо село
Отлага се плащането на концесиите на летищата във Варна и Бургас
Отлага се плащането на концесиите на летищата във Варна и Бургас