НОВИНИ

Добрите новини на 2022 г.

Милена Кадийска
от Милена Кадийска
08:30, 29.12.2022
Чете се за: 10:52 мин.
Общество
добрите новини 2022
Слушай новината

В една сравнително тежка година за България и в политически, и в социален план, в новинарските хроники винаги се намираше място за положителни новини и вдъхновяващи истории.

Не остана незабелязана съпричастността на българите към украинските бежанци, както и към жителите на карловските села, пострадали при водното бедствие. България се обедини в издирването на Сашко от Перник, децата ни продължиха да трупат постижения и награди от международни състезания и конкурси, а български изобретения полетяха в Космоса.

В края на годината ви припомняме някои от добрите новини на 2022 година с надеждата следващата година те да са много повече.

ЩАСТЛИВА РАЗВРЪЗКА: НАМЕРИХА САШКО ОТ ПЕРНИК

Хора от цялата страна се включиха в безпрецедентна акция по издирването на 12-годишния Александър от Перник. Момчето, което страда от аутизъм, изчезна на 11 ноември следобед в местната планина Голо Бърдо по време на разходка с баща си.

В акцията по издирването му още от първия ден се включиха много доброволци, организирани чрез социалните мрежи, както десетки полицаи, планински спасители и водолази.

Почти 9 дни след изчезването му Александър беше открит в дълбоко дере край радомирското село Червена могила от делтапланеристите Веселин Георгиев и Милко Михайлов.

Откриването на Сашко се определя като чудо. Според криминални психолози той е оцелял именно заради своята хиперактивност.

Издирвателната операция на Александър обедини цяла България и изкара на показ добрите черти на българите - състрадателност и безкористност.

ВЪЛНА ОТ ПОДКРЕПА СЛЕД НАВОДНЕНИЕТО В КАРЛОВСКО

Обилните дъждове, които се изляха на 2 септември в Подбалкана, причиниха невиждани наводнения в 8 села в община Карлово. В най-засегнатите - Слатина, Богдан и Каравелово бяха наводнени близо 400 къщи. Хората за миг изгубиха дома и покъщнината си, а улиците изглеждаха като след апокалипсис - с тонове кал, тиня и дървета, привлечени от планината.

Бедствието отприщи вълна от съпричастност в цялата страна. България реагира с доброволен труд и финансова помощ почти веднага.

Стотици доброволци влязоха в наводнените дворове и къщи, за да помагат в разчистването на калта и унищожената покъщнина. Спонтанно организирани хора раздаваха хранителни продукти, стоки от първа необходимост и питейна вода. В помощ се включиха и над 2500 военнослужещи с повече от 200 специализирани машини.

Дарители изпратиха над 2 млн. лв. по сметката на община Карлово, като 1,5 млн. от тях вече са разпределени на нуждаещите се. Даренията са както от големи фирми, така и от ученици, служители, пенсионери, дори манастири. Средства постъпиха и чрез есемеси в ДМС кампанията в подкрепа на пострадалите хора. Събраните през различни неправителствени организации и Българския Червен кръст средства надхвърлят 1 млн. лева.

Някои от организациите обаче все още изчакват окончателните данни от община Карлово за разпределяне на парите.

БЪЛГАРЧЕ СТАНА СВЕТОВЕН ШАМПИОН ПО МЕНТАЛНА СКОРОСТНА МАТЕМАТИКА

11-годишният Калоян Гешев от София стана новият световен шампион по умствена скоростна математика за деца до 12 години. На финала в Германия той се изправи срещу 56 конкуренти от 13 страни и успя да спечели най-много точки в оспорвано състезание. Така за втори път в историята на конкурса наградата остава в Европа, а не отива при азиатците.

Калоян не смята, че е специален, но умножава и дели редици от трицифрени числа по-бързо от калкулатор.

Какво каза Калоян пред нашата камера вижте ТУК

МЪЖ НАМЕРИ 140 000 ЛВ. И ГИ ВЪРНА НА СОБСТВЕНИЦИТЕ - ВЪЗРАСТНО СЕМЕЙСТВО

Една трогателна история разтърси столичани в началото на юни. 37-годишният Владимир Симеонов откри на паркинг пред строителен обект несесер с крупната сума от 70 000 евро.

Часове по-късно той видял на същия паркинг разтревожено възрастно семейство. На въпроса какво правят тук - жената отговорила, че са загубили целия си живот. Изгубените 70 000 евро се оказали всичките спестявания, събирани с години за апартамент на внуците.

Нито за миг Владимир не се усъмнил, че това са хората, които издирва. На несесера били гравирани четири имена - имената на техните внуци.

История с неочакван край: Мъж намери 140 000 лв. и ги върна на собствениците

Историите за открити и върнати пари през годината са много.

Като тази за 15-годишния Исус от Айтос, който намери на улицата портмоне с пари и дебитна карта. Въпреки че парите биха помогнали на семейството му, което живее в порутена къща без ток, Исус решил да ги върне. Трогнати от историята на момчето студенти от Бургас му купиха торта за рождения ден, която се оказва и първата в живота му.

15-годишният Исус върна 140 лв. и дебитна карта, получи първата си торта

Показателна за чистите души на децата е и тази история за 6-годишния Алекс. Навръх Великден той откри икона на плажа Силистар и я дари на църквата в село Резово. Откритата икона е първата за църквата в селото, която изобразява Възкресение.

Дете намери икона навръх Великден на плажа Силистар и я дари на местна църква

ЛЕКАРИ СПАСИХА МЪЖ С ПРЕМЕСТЕНО СЪРЦЕ - НАГРАДИХА ГИ

28-годишният Здравко Димов вече живее втори живот, след като екип от лекари от "Пирогов" оперира успешно сърцето му. След тежка катастрофа то се измества отляво надясно в гръдния кош. Операцията е първата подобна в България, а в световен мащаб са известни само 58 случая.

За лекарите травмата е несъвместима с живота, а днес младият мъж, който е военен пилот, отново спортува интензивно. Уникалната операция донесе награда на екипа лекари от "Пирогов". А пред камерата на БНТ Здравко се видя за първи път след операцията с един от спасителите си.

"Мъжът с преместено сърце" - необикновената история на Здравко Димов

БЪЛГАРСКИ ЕКИП В МИСИЯТА "АРТЕМИС I" НА НАСА

Голямата цел на мисията "Артемис I" на НАСА е завръщане на хора на Луната. Стартът беше на 16 ноември, когато беше изстреляна най-голямата създавана от човечеството ракета SLS, която изведе капсулата Орион. В мисията участва и български екип, начело с д-р Петко Динев, който създава камерите, заснели изстрелването на ракетата. Тяхната задача е била да следят отделянето на двата странични бустера и освобождаването на капсулата.

Д-р Петко Динев сподели пред БНТ, че камерите "са си свършили много добре работата".

Компанията на Динев има 200 камери, които в момента обикалят на нискоорбитни спътници. Екипът му вече е готов с камерите за следващите полети от програмата "Артемис" до 2027 година.

България в Космоса: Как изглежда космическата храна? (Снимки)

Петко Динев се надява екипът му да участва и в мисията до Марс - подготовката за полетите започва след година - две.

"Трябва да сме горди, че България така или иначе участва в тези колосални програми на НАСА и, дай боже, и българска камера да кацне на Марс!", казва д-р Динев пред БНТ.

Специално за БНТ: Българинът, изработил камерите за мисията "Артемис I"

ДОКАЗАТЕЛСТВА, ЧЕ У НАС СА ЖИВЕЛИ ПАНДИ ПРЕДИ МИЛИОНИ ГОДИНИ

Проф. Николай Спасов от Националния природонаучен музей при БАН и китайският му колега Цигао Цзянцзо описаха в авторитетно научно издание за нов вид изкопаема голяма панда (Agriarctos nikolovi), обитавала България преди около 6 млн. години. Описанието на вида е направено по находка на изкопаеми зъби, съхранявани в колекцията на НПМ – БАН. Останките от българския вид показват, че са фосилизирали във въглищни отложения, съществуващи в района на с. Огняново, Елин Пелинско.

Новият вид Agriarctos nikolovi е кръстен на името на доц. Иван Николов, уредник на палеонтологическата колекция на НПМ – БАН през 70-те години, който е съхранил находката в музея и има съществени заслуги към българската палеонтология.

Данните за по-многобройните и по-ранни европейски останки сочат, че пандите може да имат европейски произход, преди да са се разселили към Азиатския континент, където са се запазили условия за тяхното съществуване.

Първо съобщение с доказателства, че у нас са живели панди преди милиони години

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Игнат Арсенов: Над 80% са жалбите, свързани с коледното пазаруване, най-вече с връщане на подаръци
Игнат Арсенов: Над 80% са жалбите, свързани с коледното пазаруване, най-вече с връщане на подаръци
Ръст на цената на кувертите за Нова година - колко ще ни струва новогодишната вечер
Ръст на цената на кувертите за Нова година - колко ще ни струва новогодишната вечер