НОВИНИ

Доброволци от Пловдив се включиха в кампания за ползите от ваксинацията

bnt avatar logo
от БНТ
18:28, 26.08.2021
Чете се за: 02:15 мин.
У нас
Слушай новината

В Пловдив, който е сред градовете в червената ковид зона, доброволци от Българския Червен кръст раздаваха брошури с отпечатани на тях митове и истини относно ваксините.

Целта е на хората да се предостави достоверна и научно проверена информация, за да се пресече влиянието на фалшивите новини преди пика на поредната вълна на заразата.

"Целта на кампанията е да се постигне по-голяма информираност и по-голяма яснота сред обществеността, защото до момента ние смятаме, че ваксините са единственият ефективен начин да се противопоставим на вируса", казва пред БНТ Ники Агачиян от РЗИ-Пловдив.

"Призоваваме хората да се доверят на науката, на поверена информация и да не вярват на неща, които чуват на различни, не толкова проверени и сигурни места", добави Мария Нешева, специалист към БЧК.

Доброволците спираха минувачи в центъра на града и им обясняваха защо и как да изберат ваксина.

"Имаше хора, които ни подминаваха или просто ни показваха по този начин с ръка, че не искат да ни изслушат, но ние сме толерантни към това, защото всеки има право на мнение", споделя Ева Бакърджиева, която раздаваше брошури.

Сред доброволците беше и репортерът на БНТ-Пловдив Мариела Хубинова. Според нея целта на кампанията не е да убеждават хората да се ваксинират на всяка цена задължително, а по-скоро да получат достоверна информация.

"Хора, за моя изненада, споделиха, че такива акции са нужни в повече, дори са закъснели, защото самите те не откриват необходимата достоверна информация", каза Мариела Хубинова след акцията.

Актуалните числа от статистиката показват, че у нас през изминалото денонощие са поставени 13 800 нови дози ваксини. В Пловдив имунизираните за последните 24 часа са 1241.

Репортер: Росица Колева

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Миро е водещ на новия проект на БНТ "Любимците на България"
Миро е водещ на новия проект на БНТ "Любимците на България"
Доц. Ангел Кунчев: Рязко се е увеличил интересът към ваксините през последните дни
Доц. Ангел Кунчев: Рязко се е увеличил интересът към ваксините през последните дни