НОВИНИ

Доброволци ремонтират храма "Света Петка" във варненското Средно село

bnt avatar logo
от БНТ
09:36, 04.12.2023
Чете се за: 03:47 мин.
У нас
Слушай новината

Доброволци, местни жители и представители на фондация "Въздигане" са се заели със задачата да възстановят църквата "Света Петка". Тя се намира във варненското Средно село и от години е изоставена и с рухнал покрив.

"Боли ни сърцето, когато минаваме оттук и виждаме рухналата църква. Това е отражение на нашата духовност", коментира доброволецът Детелина Парушева. Тя обясни, че над половин милион лева са необходими за възстановяване на светата обител.

Иванка Руменова е на 86 години. Жената мечтае църквата "Света Петка" в селото да бъде възстановена, за да посреща миряните както преди десетилетия.

"Мъжете през зимата ходеха в Бабока, ей в тази голяма планина, за да вадят камъни, и с волове и коне караха тука камъните, чукат ги и направиха църквата", разказа Иванка Руменова, жител на Средно село.

"Аз от осемгодишна съм идвала с баба си, едно време се причастявахме, постехме и съм се качвала горе. Тя имаше дървени стълби, за да гледаме горе гълъбите. Идваше попът всяка седмица", спомня си тя.

През 80-те години на миналия век храмът "Света Петка" в селото е занемарен, с времето рухва покривът. Оттогава вярващите няма къде да се черкуват и са принудени да ходят в други населени места.

"Тук завърших осми клас и към 80-та година отидох да работя в Русия. Църквата работеше, имаше поп, всичко беше нормално", обясни Георги Михалев, жител на Средно село.

"Най-близката църква е във Ветрино, някой път ходим и до Суворово", допълва Михалев.

Преди близо 200 години тракийски бежанци положили основите на Средно село. С доброволни дарения изградили църква – красива и голяма за времето си. Сега в селото живеят едва 40 души. С помощта на фондация "Въздигане" те се надяват да възстановят храма.

"Човек като минава по пътя и като я види, вижда се, че как пропада вярата, така и ценностите. Редно е да вземем мерки. Бабите и дядовците ни навремето са отделяли от залъка си, сега ние чакаме на европрограми и на държавата", коментира Петър Иванов, доброволец.

"Разбира се, че ще помогна. 100 лева ще дам. Защо да не помогна?", каза Иванка Руменова, жител на Средно село.

Желаещите да помогнат могат да дадат пари или да се включат с безвъзмезден труд при ремонта на храма.

"Вътрешно ще бъде по църковния канон, чрез дарения. Външно ще я направим каменна, по старобългарски и византийски стил, и ще бъде най-красивата църква във Варненска област, с благословията на Варненския митрополит", категоричен е Петър Иванов, доброволец.

Хората, които са се наели с възстановяването на храма в Средно село, се надяват каузата им да има много последователи.

Вижте прякото включване на Деян Михайлов

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задържаха варненец, шофирал с 4,7 промила алкохол
Задържаха варненец, шофирал с 4,7 промила алкохол
Треньорът на Барселона: Жоао Феликс е нашият жокер, сплотява още повече отбора
Треньорът на Барселона: Жоао Феликс е нашият жокер, сплотява още повече отбора