НОВИНИ

Доц. Гломб: Антителата срещу COVID-19 не доказват, че сме предпазени от вируса

bnt avatar logo
от БНТ
10:00, 24.10.2021
6462
Чете се за: 02:17 мин.
У нас
Слушай новината

Антителата срещу COVID-19 не са доказателство, че сме предпазени от болестта и световната научна общност вече е постигнала консенсус по този въпрос. Това заяви в „Денят започва с Георги Любенов“ вирусологът доц. Любомира Николаева-Гломб.

По нейните думи е възможно човек с много високи нива на антитела да е по-уязвим за коронавируса от човек с по-ниски нива. Затова и не съществува граница на количеството антитела, която категорично да показва дали някой е предпазен или не.

Според доцент Гломб удължаването на срока на зелените сертификати за преболедувалите COVID-19 се налага заради специфичната обстановка у нас.

Научните данни показват, че 6 месеца след преболедуването рискът от повторно заразяване се покачва, но остава сравнително нисък. Възможно е също и преболедувалите един щам да се заразят с друг.

Доцент Глобм изтъкна, че към момента ваксините предпазват на 88% от заразяване с Делта-варианта на коронавирус. Ваксинираните заразени пък е най-вероятно да преболедуват леко. Затова според нея най-вероятно ще се наложи трета доза ваксина, за да се осигури дълготрайна защита.

В началото на следващата година се очаква на пазара да се появи хапче срещу COVID-19, което да приемаме в домашни условия.

Случаи на сезонен грип все още не са засечени у нас. Вирусолозите очакват сравнително слаб грипен сезон, но все пак – с по-голямо разпространение на грипния вирус от миналата година.

Според доцент Гломб е добре да се ваксинираме и срещу грипа, защото заради липсата на грипна епидемия през миналата година много хора са станали по-чувствителни към този тип вируси.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силно земетресение разтърси Тайван
Силно земетресение разтърси Тайван
Нови правила за пристигащите в Германия от България
Нови правила за пристигащите в Германия от България