НОВИНИ

Екологична жп линия свързва Лондон и Единбург

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:30, 24.10.2021
Чете се за: 01:47 мин.
По света
Слушай новината

От утре жп връзката между Лондон и Единбург става по-евтина и по-екологична. Високоскоростните влакове, които ще се движат по направлението, са изцяло електрически, а разстоянието от 600 километра между двата града ще се взима за около четири часа.

Нова железопътна услуга ще свързва Лондон с Единбург - по-екологично, по-бързо и по-евтино. Влаковете са електрически, въглеродно неутрални и алтернатива на полетите.

"Да се пътува с влак е шест пъти по-добре от екологична гледна точка, отколкото да се лети. Затова наистина призоваваме хората, които преди това са пътували със самолет между Лондон и Единбург или Лондон и Нюкасъл, да изберат по-зеления начин. Не само нашите влакове са 100% електрически, но и униформите на служителите ни са напълно рециклируеми, а 50% храната, която предлагаме, е на растителна основа", заяви Матю Лий, директор на компанията оператор.

Цената на билета между Лондон и Единбург е по-малко от 20 паунда, а този между Нюкасъл и Единбург е само 6,90 паунда. Макар и нискотарифни, влаковете са високоскоростни.

Разстоянието между Лондон и Единбург е около 600 километра, но с електрическия влак пътуването ще отнема 4 часа и половина. Пускането на новата екологична жп линия съвпада с климатичната конференция в Глазгоу в края на месеца.

Компанията, която обслужва новата жп линия, ще предоставя въглероден калкулатор на пътниците, за да могат те да изчисляват въглеродния отпечатък на всяко свое пътуване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Суперсблъсък в Испания: Барселона – Реал Мадрид
Суперсблъсък в Испания: Барселона – Реал Мадрид
Заловиха най-издирвания наркотрафикант в Колумбия
Заловиха най-издирвания наркотрафикант в Колумбия