НОВИНИ

Нова пробойна в корпуса на кораба "Вера Су" затруднява разтоварването му

bnt avatar logo
от БНТ
21:54, 23.10.2021
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Нова пробойна в корпуса на кораба "Вера Су" затруднява разтоварването му. Тя е открита тази сутрин, след като олекотяването на кораба дава възможност за нов водолазен оглед. Авариен екип е влязъл да установи в кои помещения откъм кърмата водата навлиза най-много.

Вижте и още във включването на Нивелина Няголова.

При спокойно море рано тази сутрин продължи разтоварването на азотния тор. Всяка от трите баржи заставаше до десния борд на кораба и при спазване на всички мерки за безопасност, прехвърлянето на товара ставаше за около 40 минути. Натоварената с емулсия баржа се изтегляше на буксир с влекач на 700 метра навътре в морето, където се претоварваше на ферибота “Варна”. Така днес бяха прехвърлена около 1000-1200 кубически метра от хамбара на "Вера Су". Само половината обаче е реален товар. Останалото е вода. Екипите обаче ще продъжат да работят на три смени, без прекъсване.

"Играем баржа за баржа, напасваме системата, всеки казва какво е забеляза по време на негоите задължения, трудно е, но ще работим докато се развали времето”, заяви кап. Венцислав Иванов - директор на "Морска администрация".

След олекотяването на кораба обаче днес беше открита нова дупка в корпуса на "Вера Су". През нея водата нахлува най-силно към кърмата и румпелното отделение.

"Трудността, която изпитваме и изненадата е, че много трудно се стига до тези две помещения. Оказа се, че конструкцията на кораба е направена така, че има само един вход към машинно отделение, което в момента не се залива и само оттам може да се влезе. И правим максималното да изпомпим вода от тези помещения”.

Когато се отстрани пробойната ще бъде отворена задната част на хамбара, където се очаква да има сух товар. И тук ще се включи баржата с вместимост от 700 тона, която е и по-голяма, по-устойчива на вълнение и ще забърза операцията.

"Програма минимум - разтоварване на товара, за да избегнем екокатастрофа. План максимум - да преместим кораба от мястото, където се намира в момента”.

А последните проби взети от водата покрай "Вера Су" показва почти двойно понижение на стойностите на наблюдаваните показатели. Измерените концентрации обаче на азот амониев, азот нитратен и азот нитритен са три пъти над тренда, наблюдаван в района преди седмица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма повдигнато обвинение срещу Алек Болдуин, след като по погрешка застреля операторка
Няма повдигнато обвинение срещу Алек Болдуин, след като по погрешка застреля операторка
Вечерен час за хората без "зелен сертификат" в Румъния от понеделник
Вечерен час за хората без "зелен сертификат" в Румъния от понеделник