НОВИНИ

Вечерен час за хората без "зелен сертификат" в Румъния от понеделник

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
21:42, 23.10.2021
Чете се за: 01:42 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Румъния затяга още повече мерките срещу COVID-19. От понеделник се въвежда вечерен час за хората без зелен сертификат, а маските стават задължителни. Смъртността в страната продължава да е висока. 446 са смъртните случаи, регистрирани за последното денонощие. В Румъния тече ваксинационен маратон.

От понеделник в полунощ - в срок за 30 дни Румъния влиза в режим на строги мерки.

"От понеделник маските стават задължителни навсякъде - на открито и в закрити пространства. За много дейности достъп ще е разрешен само срещу зелен сертификат. За неваксинираните ще има много ограничения", каза Клаус Йоханис, президент на Румъния.

Хората, които нямат "зелен сертификат" ще трябва да спазват вечерен час от 22.00 ч. до 5.00 ч. сутринта. Те няма да бъдат допускани и до ресторанти. Заведенията ще продължат да работят, но до 21.00 ч. и то само за клиенти със "зелен сертификат". Магазините са със същото работно време. "Зелени сертификати" ще се изискват при настаняване в хотели и посещения в обществени сгради.

Забраняват се частни събирания, включително за сватби и конференции. Някои спортни събития ще се проведат, но без публика. Властите предупредиха, че при използването на чужд сертификат, истинският притежател на удостоверението ще бъде преследван от закона.

В петък над 86 000 души са били ваксинирани срещу COVID-19, което е абсолютен рекорд за Румъния.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова пробойна в корпуса на кораба "Вера Су" затруднява разтоварването му
Нова пробойна в корпуса на кораба "Вера Су" затруднява разтоварването му
И днес засилен интерес към ваксинационните пунктове
И днес засилен интерес към ваксинационните пунктове