НОВИНИ

Започна ли имунизацията с противогрипни ваксини?

bnt avatar logo
от БНТ
15:40, 23.10.2021
Чете се за: 03:15 мин.
Още
Слушай новината

Започна кампанията за ваксиниране срещу сезонния грип. 230 000 българи над 65 години могат да се имунизират безплатно.

Тази година по програмата за имунизация на хора над 65 години са доставени с около 50 000 дози повече в сравнение с миналата година. Така около 230 000 възрастни ще могат да се ваксинират безплатно срещу грип при личния си лекар.

Противогрипните ваксини се очакваха към средата на месеца, но снабдяването започна едва в края на тази седмица. Почти всички лични лекари вече получиха ваксините, а интересът е голям.

При повечето са изготвени списъци с желаещи да си поставят ваксина срещу грип. Проверихме каква е картината в Благоевград, Дупница и в Русе.

Д-р Силвия Стефанова се грижи за 2600 пациенти в Дупница. Тази година е получила 100 противогрипни ваксини, три пъти повече в сравнение с миналата година.

"Пак няма да бъдат достатъчни, но са повече от 30. Аз тогава ги направих за един ден, а в останалия един месец се конфронтирах с пациентите, които не получиха от тях. Сега, за два дни, от вчера след обяд до днес, съм направила 35. Интересът е голям. От понеделник продължавам. Ние също ще се ваксинираме. Аз съм поръчала за моя екип противогрипни ваксини, аз ще ги закупя и ще ги направя", заяви д-р Силвия Стефанова, общопрактикуващ лекар.

В Русе ваксините против грип също са доставени навреме и в желаните количества, обясни д-р Виделина Моллова. За нейна изненада обаче въпреки върлуващата епидемия от COVID-19 , пациентите ѝ предпочитат да се ваксинират основно срещу сезонния грип.

"Mоже би уплахата от нещо, което е много по-познато каквото е грипът, е по-голяма", допълни д-р Виделина Моллова, общопрактикуващ лекар.

Йордан ще се ваксинира срещу грип за поредна година, за ваксината срещу Ковид обаче, остава скептичен.

Според проучванията ваксината срещу COVID-19 и тази срещу грип трябва да се постави в интервал от около две седмици. Ваксини могат да се закупят и от аптеките, цената им варира от 23 до 25 лева.

Около 60 000 са ваксините срещу грип в аптеките у нас, на много места има списъци с желаещи да си закупят такава ваксина.

Тази година се очаква да ни атакуват щамовете Виктория, Камбоджа, Вашингтон и Пукет. А експертите предупреждават, че е възможно да има по-сериозно разпространение на грип този сезон. Аптеките бяха заредени навреме и там още могат да се купят дози на свободна продажба.

Репортер: Антония Сукалинска

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
България е на полуфинал на Световното по баскетболни умения
България е на полуфинал на Световното по баскетболни умения
МОСВ: Постепенно се понижават стойностите на азот във водата край Камен бряг
МОСВ: Постепенно се понижават стойностите на азот във водата край Камен бряг