НОВИНИ

И днес засилен интерес към ваксинационните пунктове

Гергана Гайдарова
от Гергана Гайдарова
21:29, 23.10.2021
Чете се за: 02:37 мин.
Още
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Отново засилен интерес към ваксинационните пунктове. Подобна беше картината в София и в Пловдив. Само в столичните изнесени пунктове са поставени близо 1400 ваксини.

Изнесени пунктове за ваксинация днес имаше в цялата страна, а търговските центрове се оказаха предпочитано място за хората да се ваксинират. Само в пункт, който посетихме, за първите два часа от отварянето му са се ваксинирали над 100 души.

Денят пред столичните пунктове за ваксинация започна спокойно, но постепенно пред тях започнаха да се образуват опашки:

"Има си хора, желаещи. Най-вече с еднократната на "Джонсън", към "Пфайзер" има интерес, след първата игла, който иска, издаваме временен сертификат, който важи 30 дни", заяви медицинската сестра Василиса Цанкова.

В Пловдив също се налагаше на желаещите да се наредят на опашка:

Много ли чакате?

- Да, над 2 часа. За първа игла съм. Реших сега да дойда, защото съм карал ковид в тежка форма и баща ми е доктор и каза след една година да се имунизирам.

И докато някои търговски центрове останаха празни, в други имаше опашки. Но не за намалени стоки, а пред изнесените ваксинационни центрове там.

"Отворили сме преди два часа, ако не се лъжа, дори часовника не мога да си погледна, и в момента сме на 100 човека. Което си е лимитът, който преди сме изпълнявали за целия работен ден", сподели д-р Хубен Кожухаров.

В предаването "Говори сега" професор Пенка Петкова от БАН коментира, че статистически е доказано, че малка част от ваксинираните се заразяват повторно.

"Със сигурност ваксинираните не влизат в болница, и дори и заразени, те прекарват безсимптомно заболяването. И затова съвсем не съм съгласна, че ваксинираните могат да заразяват токова, колкото неваксинираните", заяви проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология на БАН.

Пунктове за ваксинация ще има в цялата страна и в неделя.

По темата работи: Екип на "По света и у нас"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вечерен час за хората без "зелен сертификат" в Румъния от понеделник
Вечерен час за хората без "зелен сертификат" в Румъния от понеделник
Манчестър Сити надигра борбен Брайтън
Манчестър Сити надигра борбен Брайтън