НОВИНИ

Доц. Киселова: В българското общество не трябва да има безнаказани хора

bnt avatar logo
от БНТ
19:40, 07.07.2022
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

ВСС разглежда искането на двама министри на правосъдието - Янаки Стоилов и Надежда Йорданова, за отстраняването на главния прокурор Иван Гешев. Темата в "Още от деня" доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

"Процедурата още не е завършила, но това, на което ставаме свидетели както и в Народното събрание, не е достойно за хора, които имат претенции да са елитът на българското общество. Това, на което ставаме свидетели, е разпад доста по-бързо, отколкото сме предполагали в началото на годината, на различни дейности в държавата и това трябва да спре", заяви тя.

Киселова отбеляза, че държавните мъже и жени трябва много сериозно да помислят какво се случва в нашата държава и общество. Тя коментира, че усилието на Янаки Стоилов и Надежда Йорданова е да покажат, че има невидими връзки, въз основа на които главният прокурор въздейства върху т.н. наблюдаващи прокурори.

"Основният въпрос, който обсъждаха, беше дали главният прокурор може да въздейства и как е въздействал при т.нар. нахлуване в Президентството - влизането с въоръжение на определени лица и след като част от администрацията им е съдействала, това не е било нахлуване", коментира конституционалистът.

Остър спор във ВСС по исканията за предсрочно освобождаване на главния прокурор

"Всъщност можем ли да си позволим по този начин да се извършват определени действия в държавен орган и тогава, когато има съдействие, няма криене на данни, документи, каквито други доказателства искат, дали това е бил начинът и дали има прекомерност", пита доц. Киселова.

Тя предположи, че процедурата ще продължи и през следващите дни и седмици, тъй като по всяко едно от основанията, които са били допуснати след сезиране на Конституционния съд, две процедури пред ВАС, ще бъде разгледано и двете страни ще изложат тези.

"Трябва да стане ясно едно: в българското общество не трябва да има безнаказани хора" - заяви доц. Наталия Киселова, като се позова и на вчерашната катастрофа - "когато нарушаваш правилата, наказанието трябва да е навременно".

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
"Булгаргаз" потвърди окончателната цена на газа за юли
"Булгаргаз" потвърди окончателната цена на газа за юли
В Пловдив граждани протестираха с искане за по-строго наказание на шофьор, убил две непълнолетни момчета
В Пловдив граждани протестираха с искане за по-строго наказание на шофьор, убил две непълнолетни момчета