НОВИНИ

Остър спор във ВСС по исканията за предсрочно освобождаване на главния прокурор

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:01, 07.07.2022
Чете се за: 06:05 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Остър спор във Висшия съдебен съвет по повод двете искания за предсрочното освобождаване на главния прокурор. Иван Гешев обвини правосъдния министър в оставка Надежда Йорданова в опит за овладяване на прокуратурата. Йорданова му отговори, че държи да се спазва законът.

Спорът Гешев - Йорданова, макар и задочно, започна още преди началото на заседанието.

"Тази съдебна реформа цели само едно и ги интересува само едно - да се овладее прокуратурата, да се отстрани конкретния главен прокурор, вероятно да се сложи някой послушен и съдебната власт да изпълнява поръчки както може би пръчки изпълняват някои поръчки на изпълнителната власт като министерство на вътрешните работи и съответно (три пъти) си мисля, че магистрати, съдии и прокурори могат да бъдат поставени пред избора който имат някои представители на изпълнителната власт да нарушат евентуално закона или да останат без работа и да не могат да хранят семействата си", каза Иван Гешев - главен прокурор.

"Всички аргументи по този спор са изложени в писмено предложение за неговото предсрочно освобождаване. Настояваме за спазването на конституцията, настояването за спазването на законите, завършването на работата на главния прокурор, честно, почтено, законосъобразно, с високи професионални и нравствени качества не е овладяване на прокуратурата - това е правова държава", каза Надежда Йорданова - министър на правосъдието.

И продължиха с размяна на реплики в залата.

Иван Гешев: "Успех г-жо Йорданова!"

Надежда Йорданова: "Успехът е за доброто на обществото! "

Иван Гешев: "Не съм много сигурен. Радвам се, че вие сте такъв оптимист".

Градусът на напрежение се повиши, когато Надежда Йорданова представи като основание за отстраняването на главния прокурор публикуването на събрани със СРС-та доказателства, в които президентът разговаря с висш военен. Според правосъдния министър огласяването е станало с разпореждането на главния прокурор.

"Логично е, когато има висок обществен интерес на българските граждани, да бъде давана информация, включително такава, която няма да затрудни разследването. Това става след разрешение на наблюдаващите прокурори", заяви Иван Гешев.

"Твърдите ли че няма писмено или устно разпореждане от главния прокурор, говорим за тези основания по точка 1.1 и 1.2? Защото г-н Гешев възрази, че няма такива разпореждания", заяви Атанаска Дишева.

"Твърденията за наличие на устни разпореждания на главния прокурор и съответно пък в случая, че няма такива, бездействието му за непредприемане на коригиращи действия в тази ситуация, произтича от задълженията на главния прокурор", каза Надежда Йорданова - министър на правосъдието.

"Предполагам, че имате звукозапис, който може да предоставите за моите устни разпореждания? Нали е модерно сега, имате ли звукозапис?", заяви Иван Гешев.

"Г-н Гешев, нали разбирате ,че презумпцията, че аз притежавам звукозапис, означава, че аз нарушавам конституцията. Моля да се въздържате от подобни предположения", заяви Надежда Йорданова.

"Бихте ли ни посочили откъде черпите информация, че има такива устни разпореждания?", заяви Йордан Стоев - член на прокурорската колегия във ВСС.

"От Космоса...", заяви Иван Гешев.

"Съответно не мога да посочвам час, минута, дата, въпросът е с оглед правомощията на главния прокурор", заяви Надежда Йорданова.

Обискът в сградата на президентството преди 2 години се оказа следващ повод за спор.

"В крайна сметка преди да се предприеме тази стъпка с претърсването в президентството вие не си ли дадохте сметка като как ще бъдат изтълкувани тези действия?", попита Олга Керелска - член на съдийската колегия към ВСС.

"Може би такава непремереност се създаде и когато служители за бюрото по защита извършиха действия в министерството на правосъдието спрямо правителството на Бойко Борисов тогава, включително и техен заместник-министър, в сграда, която също няма имунитет, наречена министерство", заяви Иван Гешев.

"Аз соча, че широкото отразяване на тази акция, възмущението, което предизвика тя, на практика, уронва престижа на съдебната власт", заяви Надежда Йорданова.

"И аз гледах това, което отразиха медиите и наистина съм впечатлен от понятията "нахлуване", "щурм". Сега като го чета си мисля, че за нещо друго става дума, защото си представям превземането на бастилията през 1779 г, а поне по това, което гледах по новините, нищо подобно не се случи", каза Евгени Иванов - член на прокурорската колегия към ВСС.

В дебата освен френската революция се намесиха и решението на Европейския парламент, с което се отказва отнемането на имунитета на евродепутата Елена Йончева.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Иван Иванов започна с победа участието си на Уимбълдън за юноши до 14 години
Иван Иванов започна с победа участието си на Уимбълдън за юноши до 14 години
Георги Семерджиев е отказал да даде кръвна проба за алкохол и наркотици
Георги Семерджиев е отказал да даде кръвна проба за алкохол и наркотици