НОВИНИ

Доц. Снежина Михайлова: Лекарствата срещу COVID-19 няма да бъдат панацея

bnt avatar logo
от БНТ
07:35, 17.11.2021
Чете се за: 02:05 мин.
Още
Слушай новината

Лекарствата срещу COVID-19 няма да бъдат панацея и не може да се разчита изцяло на ефекта им. Имат обещаващ ефект при по-възрастните, хронично болните или тези с поне едно придружаващо заболяване. Ефикасността им е най-висока, когато се приемат в първите дни от началото на инфекцията, до 5 дни максимум от началото на симптомите. Обсъжда се висока цена на тези медикаменти.

Това каза в студиото на "Денят започва" доц. Снежина Михайлова, имунолог в Александровска болница.

По думите ѝ няма установена терапия при лечение на коронавируса, която да се прилага и да е високоефективна, като дори Ремдесивирът и кръвната плазма в някои случаи не сработват.

"До момента наистина най-ефективно се оказва ваксината. В момента доминира делта вариантът. Все още няма настъпване на грипна епидемия, приветствам поставянето на противогрипна ваксина", допълни доц. Снежина Михайлова.

По думите ѝ няма противопоказание да се постави противогрипна ваксина преди или след имунизация срещу COVID-19, като трябва да има отстояние минимум две седмици между двете ваксинации. Двете инфекции в началните етапи протичат сходно - температура, отпадналост, болки в гърлото, поясни доц. Снежина Михайлова.

Според нея загубата на вкус и обоняние вече не е толкова често срещан симптом. Ефектът от въвеждането на зеления сертификат ще се види по-нататък във времето, затова и тази вълна е толкова продължителна, каза още доц. Снежина Михайлова.

Вижте целия разговор във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дончо Барбалов: Няма да се вдига билетът за градския транспорт в София
Дончо Барбалов: Няма да се вдига билетът за градския транспорт в София
Заради ремонта на улица "Алабин" спират движението на два трамвая в София
Заради ремонта на улица "Алабин" спират движението на два трамвая в София