НОВИНИ

Доц. Спас Ташев: Позицията на КСНС е сериозна крачка напред към сближаването ни с Р Северна Македония

bnt avatar logo
от БНТ
09:23, 11.01.2022
Чете се за: 02:07 мин.
Балкани
Слушай новината

Консенсусът около позицията на България за Република Северна Македония, който беше постигнат на Консултативния съвет за национална сигурност вчера, е сериозна крачка напред към сближаването с югозападната ни съседка. Това заяви в "Денят започва" доц. Спас Ташев от Институт за изследване на населението и човека към БАН.

Той подчерта, че за първи път от повече от 30 години българската държава показва воля да обезпечи с ресурси и с кадри политиките си относно Р Северна Македония. Според него досега всички провеждани политики са били по-скоро в сферата на добрите пожелания.

Доцент Ташев оценява вчерашното решение на КСНС като надграждане върху съществуващата позиция на България за РСМ - проблемите с общата историята остават на дневен ред, но освен разрешаването им, България показва воля за по-интензивно сътрудничеството във всички останали сфери, касаещи двете страни.

По думите на Ташев, ако новото правителство на Република Северна Македония предприеме необходимите реформи, е напълно възможно след 6 месеца страната да започне преговори за интеграция в ЕС.

Според него най-важно е вписването на македонските българи в Конституцията на Република Северна Македония, защото това може много бързо да доведе до премахването на обидните квалификации срещу българите в техните учебници и да намали езика на омразата.

Така се е случило с македонските албанци, срещу които също е имало негативна реторика в учебниците, но след вписването им в конституцията, учебните материали са променени много бързо.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследват Джокович в Австралия, решението за нова отмяна на визата се отлага
Разследват Джокович в Австралия, решението за нова отмяна на визата се отлага
Как може да бъде спряна агресията сред младите - мнението на експертите
Как може да бъде спряна агресията сред младите - мнението на експертите