НОВИНИ

КСНС: Членството на Р Северна Македония в ЕС да не се обвързва със срокове, а с резултати (ОБЗОР)

Александър Марков
от Александър Марков
22:58, 10.01.2022
Чете се за: 06:07 мин.
У нас
Слушай новината

Консултативният съвет за национална сигурност препотвърди позицията ни към Република Северна Македония. След над 5-часово заседание президентът Румен Радев, премиерът Кирил Петков и партиите от 47-ото НС обявиха, че Скопие трябва да изпълнява Договора за приятелство и добросъседство от 2017 година, и че евентуално даване на съгласие за започване на преговори няма да бъде обвързано със срокове, а с конкретни резултати.

Спазването на Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г. и гарантирането на правата на македонските българи са условията, които вече пета година България очаква от Скопие да изпълни, напомни президентът Румен Радев след края на Съвета.

"В продължение на четири години след подписване на Договора от 2017 г. страната кандидат не направи необходимото за неговото изпълнение, както и не дава гаранции за изпълнение на поетите ангажименти", заяви президентът.

Радев напомни, че на 15 януари 1992 г. България първа в света признава тогавашната независима Република Македония.

"България никога не е отричала и не отрича правото на гражданите на Република Северна Македония да се самоопределят на база на собствено самосъзнание, както и да ползват своите езици според Конституцията на своята държава", подчерта той.

В синхрон с последователната българска позиция през годините Радев още веднъж изтъкна, че ключов въпрос за София остава защитата на правата на македонските българи в Република Северна Македония.

"Десетилетната политика на дискриминация на македонските българи, 120 000 от които са и български граждани, а с това и граждани на ЕС, в последно време ескалира в открити публични атаки срещу граждани, декларирали българския си произход. Правата на македонските българи са ключов елемент от Копенхагенските критерии за членство в ЕС. Не могат да бъдат предмет на преговори и тяхната защита е изрично посочена в Декларацията на НС от 2019 г.", допълни Радев.

Държавният глава оповести и седемте точки, които да ръководят работата на правителството на Кирил Петков в областта на отношенията с Р Северна Македония, върху които членовете на Съвета са постигнали съгласие.

"Първо, при провеждане на външната политика на страната МС да изпълнява националната позиция на България, като спазва изискванията, произтичащи от Договора от 2017 г., Рамковата позиция от 2019 г. и Декларацията на 44-ото НС. Второ - даването на съгласие за започване на преговори за членство на РС Македония в Европейския съюз да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително, държа да подчертая, и по отношение на правата на македонските българи. Трето - кабинетът да работи за отчитане доколко Скопие спазва Договора от 2017 г. Четвърто, изпълнителната власт да изготви и обезпечи в кадрово и финансово отношение План за действие с мерки за постигане на осезаем напредък във всички области на двустранните отношения с РСМ."

Създаването на работни групи между двете страни освен историческата, мерки за ускоряването на Коридор номер 8 и съвместни заседания на парламентарните комисии от двете страни между София и Скопие са сред останалите точки, по които е имало съгласие. След края на заседанието последваха коментарите.

ГЕРБ след КСНС при президента: Имаме консенсус по всички въпроси

"За всеки държавник няма по-голяма оценка от това да са препотвърди неговата позиция, която е изразявал назад във времето. В този смисъл се радвам, че останалите колеги, членове на КСНС, оцениха приноса и на 44-ото НС, и приноса на правителството "Борисов" 3 по отношение на асоциирането на РСМ, както и всички стъпки, които са извървени, за да се стигне до настоящия момент", каза председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Христо Иванов след КСНС: Новината е, че няма новина

"Имаше доста откровена дискусия по нашата политика. Мисля, че беше един доста ползотворен КСНС, но новината е, че няма новина. Българската позиция остава същата, няма промяна в нея, има пълен консенсус на база на Декларацията, която последно е приета в 44-ото НС, на Договора. Казвам ви, че позицията остава ясна, последователна и единна. Мисля, че това е най-важната новина от днешния съвет", заяви председателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Съветът заседава на фона засиления натиск от нашите европейски и евроатлантически партньори през изминалите шест месеца - да променим позицията преди посещението на Кирил Петков в Скопие на 18 януари, където ще се срещне с бъдещия премиер на югозападната ни съседка Димитър Ковачевски.

Според експерти Скопие системно не изпълнява договора с България, която настоява за защита правата на македонските българи, спиране езика на омразата, промяна в учебниците по история и прекратяване на историческата фалшификация. Освен това - отказ от териториални и малцинствени претенции от Скопие към нас.

Репортери: Йоана Миланова, Милена Кирова, Александър Марков

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Габон удари Коморските о-ви за Купата на африканските нации
Габон удари Коморските о-ви за Купата на африканските нации
Адриан Андреев ще играе срещу Малек Джазири в първия кръг на основната схема във Форли
Адриан Андреев ще играе срещу Малек Джазири в първия кръг на основната схема във Форли