НОВИНИ

Холивудски звезди бойкотираха "Златен глобус" заради подбора на журито и печелившите

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
21:21, 10.01.2022
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

Без блясък, без звездни гости и дори без телевизионно отразяване. Така бяха раздадени 79-ите награди "Златен глобус".

Едно от най-бляскавите събития в Холивуд беше бойкотирано заради обвинения в сексизъм и расизъм.

Червен килим и ослепителни тоалети тази година нямаше. Според организаторите на "Златните глобуси" - заради разпространението на Омикрон. Но макар и покани за церемонията да не бяха изпратени на номинираните и медиите, призиви за бойкот на церемонията така и не липсваха. Скарлет Йохансон прикани колегите си актьори да не присъстват на събитието, Том Круз върна всичките си глобуси.

Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд - която присъжда отличията - беше обвинена в системна проява на сексизъм и расизъм при подбора на журито, в което до миналата година нямаше чернокожи, както и при определянето на печелившите. Организаторите обещаха да се поправят - показаха го и с част от победителите този път.

За трети път в близо 80-годишната история на Златните глобуси, жена получи награда за най-добър режисьор. Това е Джейн Кемпиън за драматичния уестърн "Силата на кучето". Филмът, който е фаворит за "Оскар", получи и наградата за най-добър. Награден беше и актьорът Коди Смит-Макфий за поддържаща мъжка роля.

Очакванията призът за главна мъжка роля да е за Бенедикт Къмбърбач обаче не се оправдаха и отличието отиде при Уил Смит. Чернокожият актьор е награден за ролята си на бащата на тенисистките Винъс и Серина Уилямс - Ричард.

При дамите победителка е Никол Кидман. В категорията комедия или мюзикъл очаквано с глобус е отличена "Уестсайдска история" на Стивън Спилбърг.

Без конкуренция остана "Наследници", който получи награда за най-добър сериал, а Джереми Стронг и Сара Снуук - за главна мъжка и поддържаща женска роля.

За първи път в историята на Златните глобуси транссексуална жена печели приза за главна женска роля - историята тази нощ написа Ем Джей Родригез за сериала "Поза".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Председателят на Народното събрание е с COVID-19
Председателят на Народното събрание е с COVID-19
Левски отстъпи на Макаби Хайфа в Балканската лига
Левски отстъпи на Макаби Хайфа в Балканската лига