Доц. Светлана Велизарова: По-строгите мерки трябваше да се приложат 15 дни по-рано

от БНТ
11:35, 29.11.2020
Чете се за: 01:05 мин.
Още

По-строгите мерки трябваше да се приложат поне 15 дни по-рано, защото здравната система изнемогва. Легла има, но те не лекуват. Персоналът е толкова изморен, не достига и вече е настроен негативно, защото непрекъснато слуша, че не се справя. Това каза в студиото на “Денят започва с Георги Любенов” доц. Светлана Велизарова - ръководител на Детската клиника на Белодробната болница “Света София” в столицата.

Според нея тези мерки е трябвало да се въведат по-рано и по социални причини.

“Идва 8 декември. Мислите ли, че младежите няма да се съберат? Аз не мисля. След това отпускаме мерките точно преди Коледа - ще стане същото по всички магазини, ресторанти, каквото беше сега - в петък. Мислите ли, че хората ще се спрат да пътуват и събират за празниците в компании от 20-30 човека”, продължи тя.

Новите мерки няма да помогнат да избегнем кризата, защото по всичко личи, че вече сме навлезли в нея. Важно е хората да разберат, че вирусът не е обикновен грип и той поразява при по-голям битов контакт, добави общопрактикуващият лекар и член на УС на БЛС д-р Гергана Николова - също гост в предаването.

“Трябва да стигнем до хората и да им кажем, че самосъзнанието и самодисциплината са от решаващо значение. Свободата е възможността сам да си налагаш ограничения”, акцентира тя.

За нея маските са от особено значение като лично предпазно средство. “Не знам защо нещо толкова простичко и елементарно не може да се разбере или се приема като ограничение на свободата”, реагира д-р Николова.

Според доц. Велизарова още в началото е допусната грешка, която е довела до напрежението в болниците.

“Не трябваше непрекъснато да излизат щабове, да обясняват колко умират и колко са заразени, че коронавируса е болест, от която задължително ще умреш, че това е чумата на 21 век. Трябваше всеки ден да излизат компетентни хора, които работят в клиники или в доболничната помощ, които да обясняват как започва тази болест, как протича, какво е нормално за тази болест. На болните вкъщи, които са ужасно уплашени, трябваше да се каже, че не е толкова страшно”, обясни тя.

Какво още казаха гостите в студиото вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва с Георги Любенов"

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Масови демонстрации "за" и "против" абортите в Полша и Аржентина
Масови демонстрации "за" и "против" абортите в Полша и Аржентина
Зоран Заев: Македонският език е признат от целия свят
Зоран Заев: Македонският език е признат от целия свят