Остава проблемът с недостига на медици в борбата с коронавируса в Благоевград

от БНТ
11:05, 29.11.2020
Чете се за: 00:40 мин.
У нас

Проблематична е обстановката в Многопрофилната болница в Благоевград заради липса на медицински персонал. Една четвърт от тях са карантинирани, защото са заразени с коронавирус или са имали контакт с техни близки. В същото време все още има свободни легла в Благоевградската болница, която от средата на ноември функционира като COVID болница.

Около 200 са леглата за заразени в МБАЛ-Благоевград. По-голямата част от тях са заети, но все още има възможност за настаняване на нови пациенти. Остава обаче проблемът с недостиг на медицински персонал. 65 служители на болница не ходят на работа, тъй като са под карантина.

Директорът на лечебното заведение д-р Огнян Митев каза, че е получил уверение - от следващата седмица 10 медицински сестри от учебните заведения, детските градини и ясли на територията на общината ще могат временно да започнат работа в болницата.

В област Кюстендил ситуацията е сходна - там няма възможност за обособяване на COVID болница, на територията на областта заразени с коронавирус пациенти се настаняват в три лечебни заведения - едно в Кюстендил и две в Дупница.

В болницата в Кюстендил към настоящия момент има малко над 80 заразени с коронавирус, които се лекуват там. Малко над 50 са общо пациентите с COVID-19 в двете болници в Дупница.

За последните няколко дни се наблюдава спад на заразените с коронавирус.

Репортер: Йорданка Бакалска

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Почина актьорът, изиграл Дарт Вейдър в "Междузвездни войни"
Почина актьорът, изиграл Дарт Вейдър в "Междузвездни войни"
Емил Кошлуков: Подобрихме програмата, аудиторията се увеличава
Емил Кошлуков: Подобрихме програмата, аудиторията се увеличава