НОВИНИ

Чувствително застудяване започва от утре у нас

bnt avatar logo
от БНТ
20:58, 28.11.2020
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Чувствително застудяване предстои у нас през новата седмица, а също и валежи от сняг, още през нощта срещу понеделник в Северозападна България и във високите полета. В понеделник ще има условия и за снежни виелици.

В близките часове облачността в страната ще продължи да се увеличава, но ще остане все още без валежи. Минималните температури в повечето райони утре сутринта ще са между минус 2° и 3°, в София - около градус под нулата.

Максималните отново ще са в широки граници - между 5° и 10°, в крайните югозападни райони до 12°-13°. Облачността ще се задържи предимно значителна, а в следобедните часове, както и вечерта, на отделни места в южните и източните райони ще има превалявания от дъжд. Ще духа слаб северозападен вятър.

Облачно ще бъде и в планините, но ще се задържи почти без валежи. Максималните температури по най-високите върхове ще са около минус 3-4°. В планинските курорти - от 2° на Алеко до 6-7° в Банско и Добринище. По най-високите части на Рила и Пирин ще бъде много ветровито с умерен, временно силен югозападен вятър.

Над по-голямата част от Западна Европа ще преобладава слънчево време. С валежи от дъжд ще бъде на Пиринейския полуостров. Слаб сняг и застудяване се очакват в средноевропейските страни. Ще продължат валежите от сняг в Европейска Русия и Украйна.

Предупреждение за проливни валежи от дъжд е в сила утре на Апенините, както и в южните райони от Балканите. Причината е Средиземноморски циклон, който ще окаже влияние на времето и у нас. От север към полуострова ще нахлува по-студен въздух и в северните части от полуострова валежите от дъжд утре ще преминат в сняг.

И у нас, през нощта срещу понеделник, валежи ще има на много места в страната. Със силен вятър ще нахлува по-студен въздух и в Северозападна България и високите полета дъждът бързо ще премине в сняг.

В понеделник валежите в по-голямата част от страната ще продължат, като очакванията са и в Дунавската равнина, и в Лудогорието дъждът да премине в сняг. Ще се образува и снежна покривка, в повечето райони тънка. В Лудогорието и Централна Северна България, както и в планинските проходи, където количеството на валежите ще е по-голямо, ще има условия за виелици и навявания. След обяд от запад валежите ще спират. През следващите дни облачността ще намалее, но застудяването ще продължи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Десетки задържани при протести срещу карантината в Лондон
Десетки задържани при протести срещу карантината в Лондон
На малкия остров Скирос се борят срещу големите строежи - заедно и с подкрепата на ЕС
На малкия остров Скирос се борят срещу големите строежи - заедно и с подкрепата на ЕС