НОВИНИ

Пореден ден с опасно мръсен въздух в София

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:28, 28.11.2020
Чете се за: 00:55 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС

Отново опасно мръсен въздух в столицата и в съботния ден. Буферните паркинги на метрото, които бяха безплатни два дни като мярка срещу замърсяването, вече са платени.

Замърсяването на въздуха в някои райони на София ги поставя в червената зона още от снощи. Днес превишаване на нормите за концентрация на фини прахови частици имаше в Павлово, Хиподрума и Младост.

За да не се изхвърлят до кофите от едни и изгарят от други хора, от общината събираха стари автомобилни гуми в село Световрачене.

Стойо Стоев: Гумите може би от 1-2 месеца търся да ги изхвърля и какви ли не адреси съм обиколил, където нямаше такива пунктове. Това ми е петият адрес, който търся да изхвърля старите гуми, защото имам осем гуми и накрая нали ще отидат на кофата.

Вместо на някое нерегламентирано сметище гумите отиват в депа.

Старши инспектор Христо Божилов - Столичен инспекторат, район Нови Искър: Като отпадък гумите са обемисти. А знаете, че не се разграждат с десетилетия, с години. Почти не се разграждат.

Гумите ще бъдат рециклирани.

Старши инспектор Христо Божилов - Столичен инспекторат, район Нови Искър: Най-вече целта е да не попаднат в ръце, където могат да се използват за нерегламентирано изгаряне, заради чистотата на въздуха и най-вече опазване на околната среда.

Това е мотивът и на Стойо, който е взел цялото си семейство на пункта за гуми.

Стойо Стоев: Изцяло го правя, за да не се замърсява. Трудно се диша - всяка сутрин с детето като тръгваме на училище в тия мъгли е ужасно.

Само за два дни в района в с. Локорско и с. Доброславци бяха събрани над 500 негодни гуми. След днешната акция - броят им нараства поне до 800.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Зографски завърши на 37-о място в Рука
Владимир Зографски завърши на 37-о място в Рука
Частни училища и детски градини са против новите мерки
Частни училища и детски градини са против новите мерки