НОВИНИ

Първи ден с по-строги мерки: Как се приеха ограниченията и ще има ли ефект (ОБЗОР)

bnt avatar logo
от Татяна Йорданова
20:02, 28.11.2020
Чете се за: 01:41 мин.
У нас

Първи ден, в който са в сила по-строгите мерки у нас в опит да се ограничи разпространението на COVID-19.

Според новите мерки, има промяна и в "зеления коридор" за пазаруване в магазините, отпадна обаче този за аптеките. Затворени са моловете, с изключение на хранителните магазини, аптеките, оптиките и банките в тях. Ресторантите и кафенетата единствено доставят храна. Учениците в цялата страна вече учат дистанционно. Според образователния министър обаче, нулева година няма да има.

Ето част от най-важните по-строги ограничения:

  • От понеделник - 30 ноември, всички ученици ще учат от вкъщи.
  • Хората над 65 години ще пазаруват в хранителните магазини от 8:30 до 10:30 ч сутринта, защото тогава е забранено за всички останали.
  • Няма да се събираме в ресторанти и кафенета, но можем да си поръчваме храна за вкъщи.
  • Баровете и дискотеките са затворени, частните партита в по-голям състав също са забранени.
  • Моловете затвориха с изключение на хранителните магазини, банките и аптеките в тях.
  • Фитнес залите също вече са затворени за спортуващите в тях.
  • Следващите 3 седмици ще са без кино, концерти и всякакви културни мероприятия с единствено изключение - театрите, но с ограничен капацитет до 30%.

Проф. Балтов: На 50% ще спаднат новозаразените в рамките на 2 седмици

В магазини и търговски обекти, за някои "зеленият коридор" е категорично правило. И опитите за нарушаването му бяха неуспешни. Други бяха пускани на доверие. Времето между 8:30 и 10:30 ч. някои определят като неудобно. Други напротив, а за трети е абсолютно безсмислено. Защото не ги притеснява да пазаруват в магазин с по-млади хора.

Картината по пълната обикновено с хора в ресторанти - улица "Витошка", днес е празна от сутринта до вечерта. И така ще е още три седмици. От бизнеса не вярват, че ще са само три.

Ричард Алибегов, Българска асоциация на заведенията: Министърът на здравеопазването за пореден път ще ни излъже най-вероятно и на 21-ви няма да се отвори.

И не смятат, че празните маси ще помогнат за овладяването на пандемията.

Ричард Алибегов, Българска асоциация на заведенията: Сега хората са в парка, сега хората са в къщи за гости. Сега се наемат големи апартаменти за партита. Поне 356 000 души са останали без работа по цялата заповед.

Първи ден без заведения: Онлайн менюта, мобилни приложения и доставка до вкъщи за клиентите

Това, че заведенията могат да работят с доставки, също не ги удовлетворява напълно - след заповедта 38 души тук няма как да идват на работа. Една част от тях ще разчитат на помощта, която държавата дава - по 24 лв. за всеки ден неплатен отпуск. Но и това предложение на министъра не удовлетворява бизнеса.

Ричард Алибегов, Българска асоциация на заведенията: Мога да му предложа на него той да се пробва да живее с 480 лв.

Недоволство заради новите мерки идва и от Българската хотелиерска и ресторантьорска организация - заради затварянето на ресторантите в хотелите, хората отменяли резервации.

Асоциацията на хотелиерите настоява за промяна на заповедта, за да могат ресторантите в хотелите да работят само за клиенти. От Асоциацията на заведенията пък обявиха, че вече обмислят действия срещу ограниченията.

За разлика от пролетта, всички паркове остават отворени, от което се възползваха много хора в днешния слънчев съботен ден.

По-строги мерки от петък, но без вечерен час и КПП-та (ОБЗОР)

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проверка на БНТ: Малки населени места в Бургаско още не знаят за новите мерки
Проверка на БНТ: Малки населени места в Бургаско още не знаят за новите мерки
Адриан Андреев на втори пореден финал в Гърция
Адриан Андреев на втори пореден финал в Гърция