НОВИНИ

Първи ден без заведения: Онлайн менюта, мобилни приложения и доставка до вкъщи за клиентите

първи ден без заведения онлайн менюта мобилни приложения доставка вкъщи спасяват бранша
bnt avatar logo
от БНТ , Източник: БГНЕС
15:28, 28.11.2020
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

От 23:30 ч. снощи са в ход новите ограничения на държавата, целящи да ограничат опасното разпространение на коронавируса у нас.

Една от мерките е затварянето на всички ресторанти, заведения, нощни барове и места за развлечения. В следващите три седмици - до 21 декември, заведенията за хранене ще могат да доставят храна на клиентите си единствено по домовете.

Въпреки забраната за работа във физическите обекти, ресторантите и заведенията бързо се преориентираха към възможността за доставка на храна до вкъщи.

Допълнителен стимул изигра и последната промяна в данъчните закони, с която властите намалиха ДДС ставката на тази услуги от 20% на 9%.

Решено: 9% ДДС за доставка на храна по домовете

Един от най-засегнатите от новите ограничения сектори е ресторантьорският, ето защо той търси начин да се адаптира и да работи при новите условия, предлагайки алтернативна възможност на клиентите си.

"Скъпи клиенти, вземете си любимата храна за офиса или за вкъщи! Включена е безплатна доставка!" – този надпис посреща на входа в едно от заведенията на столичната централна улица "Христо Белчев".

Много от ресторантите вече са изработили и онлайн менюта, за да улеснят клиентите си. Някои са организирали собствена доставка, други пък използват услугите на вече добре познатите ни фирми-доставчици. Към момента техните услугите са достъпни в над 30 града в България, като прави впечатление, че тези компании непрекъснато полагат усилия да разширят мрежата си.

В помощ на клиентите вече са разработени и няколко мобилни приложения за избор и доставка на храна до вкъщи.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Последно сбогом: Близки, приятели и колеги се простиха с Камен Чанев
Последно сбогом: Близки, приятели и колеги се простиха с Камен Чанев
Арда с човек повече записа класическа победа срещу Монтана
Арда с човек повече записа класическа победа срещу Монтана