НОВИНИ

Частни училища и детски градини са против новите мерки

Цанка Николова
от Цанка Николова
20:22, 28.11.2020
Чете се за: 01:05 мин.
Още

Частните училища и детски градини се обявиха срещу строгите ограничителни мерки. От Българската асоциация на частните училища настояват за преразглеждане на заповедта на здравния министър. Искат да има възможност училища и детски градини с ниска или нулева заболеваемост и спазен здравен протокол да продължат да работят. Настояват и за икономическа подкрепа от държавата.

От понеделник песните и танците ще бъдат индивидуални, у дома. Тъй като тази частна детска градина, както и всички останали в държавата, ще затвори. Ръководството обаче е против и настоява за диференциран подход.

Валентина Денчева, директор на частна детска градина: Частните детски градини са с малки групи, с по-малък числен състав и изключителна прецизност в спазване на противоепидемичните мерки, така че заболелите деца в огромна част от нашите детски градини са много малко.

Родители са на мнение, че с тази мярка се прави компромис с образованието и здравеопазването за сметка на други сектори.

Славина Дамянова, родител: В голямата си степен са по-малко от 15 деца, това е изключително нелогично спрямо мярката за присъственост до 15 човека на празнични събития.

Красимир Вълчев: Образователните дефицити можем да компенсираме, но не и живота на хората

Подобна е и ситуацията в частните училища - настояват да не се преминава изцяло онлайн. Тук, например, имат няколко форми на обучение.

Нина Стаматова, начален учител в частно средно училище: В училище присъствено, един ден дистанционно, два дни на открито в планината или на отделни различни планински бази, така че всъщност е разнообразно.

Радка Карагьозова, частно средно училище, член на УС на БАЧУ: Настояваме да се реализира модел, в който училищата и детските градини, образователните институции, да могат да взимат самостоятелни и аргументирани решения за това как да се обучават.

В "Денят започва с Георги Любенов" просветният министър Красимир Вълчев заяви, че в ситуацията с частните училища и детски градини по-скоро се чува гласът на частния собственик, който липсва при общинските и държавните. Той допълни, че не само частните, но и други училища не одобряват заповедта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пореден ден с опасно мръсен въздух в София
Пореден ден с опасно мръсен въздух в София
Пловдив е "черно-бял"! Локомотив унизи Ботев (Пд) с 6:0 на "Лаута"
Пловдив е "черно-бял"! Локомотив унизи Ботев (Пд) с 6:0 на "Лаута"