НОВИНИ

Опасно мръсен въздух на много места в страната и днес

bnt avatar logo
от БНТ
20:20, 27.11.2020 (обновена)
Чете се за: 01:03 мин.
Още

За пореден ден на много места в страната въздухът беше опасно мръсен. Данните на измервателните станции показват повишение с близо 4 пъти над нормата на фините прахови частици в София, Перник и Благоевград и 3 пъти - в Бургас и Варна.

В столицата общината пусна безплатни буферни паркинги. "Зелен билет" за градския транспорт обаче няма да бъде въведен, защото не били достигнати критичните прагове на замърсяване.

За пореден ден концентрацията на фини прахови частици във въздуха надвиши нормата. Най-трудно се дишаше в кварталите "Павлово", "Младост" и "Хиподрума". Срещу замърсяването Столичната община пусна безплатни буферни паркинги за пътуващите с метрото и започна проверки на инспектората и полицията по строителните обекти и транспортни артерии за нерегламентирано изгаряне. Според пулмолога д-р Александър Симидчиев мръсният въздух създава благоприятна среда за разпространение на COVID-19.

д-р Александър Симидчиев, пулмолог: Частиците взаимодействат локално с лигавицата на дихателната система, потискат имунната реакция, в резултат на което вирусът по-лесно се закрепва и по-бързо се размножава в лигавицата.

Те са фини прахови частици с размер под 2,3 микрона, но спрямо вируса са много по-големи и могат да служат като място, където да се прикрепват вирусите и да бъдат разнасяни.

Според д-р Симидчиев замърсяването на въздуха уврежда начина, по който лигавиците реагират на околната среда и водят до повече респираторни инфекции.

д-р Александър Симидчиев, пулмолог: Проблемът е, че когато имаме въздушно замърсяване, инфекцията засяга по-големи групи от населението и в резултат на това може да се включат и хора, при които вирусът да доведе до по-тежко протичане.

В районите "Красна поляна" и "Слатина" продължава и кампанията за безплатно поставяне на филтри на комините на домовете, които се отопляват чрез изгаряне на твърдо битово гориво. А експертите съветват хората да носят маски с филтри, кито намаляват вдишването на фините прахови частици и призовават за използване на екологично отопление и генериране по-малко замърсители.

Автор: Софи Цветкова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Костадин Ангелов: Имаме достатъчно лекари и сестри
Костадин Ангелов: Имаме достатъчно лекари и сестри
Любо Ганев бе избран за два поста в CEV
Любо Ганев бе избран за два поста в CEV