НОВИНИ

Дискусия по четвъртия стълб от "Плана за възстановяване и устойчивост"

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
18:49, 27.11.2020
Чете се за: 01:13 мин.
У нас

Министри и експерти дискутираха по четвъртия стълб от "Плана за възстановяване и устойчивост" - "Справедлива България". Тук са включени най-чувствителните за обществото ни сфери - социалното включване, здравеопазването, бизнес средата и правосъдието. По "Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС" България ще има над 12 млрд. лева безвъзмездна помощ и до 9 млрд. лева заемен ресурс. Какви реални промени са очакват?

Според вицепремиера Томислав Дончев основен акцент на Плана са икономика на знанието, зелен преход и дигитализация. Те обаче могат да бъдат осъществени, само ако например има добре обучен човешки капитал. Затова "Стълб четири" е особено важен.

Томислав Дончев, вицепремиер: Тук са допълнителните интервенции в сферата на подобряване на бизнес средата, включително тези, свързани със съдебната система, тук са мерките в сферата на социалната политика, на здравеопазването и на културата, все важни неща, без които основната цел на плана икономиката от ново поколение не може да се случи.

Според социалния министър една от големите реформи ще е подкрепата в домашна среда на възрастни и хора с увреждания. Тук е и най-голямото перо от 755 млн. лева. Ще се изградят 174 нови интегрирани услуги за 5220 потребители.

Деница Сачева, министър на труда и социалната политика: Да има 72% заетост на хората от 15 до 64 години и поне 7% от населението да е ангажирано с учене през целия живот. Тук трябва да отговорим не само на предизвикателствата, свързани със социалните неравенства, но и с необходимостта от повече умения.

Тристранният съвет обсъди Плана за възстановяване и устойчивост

Според правосъдния министър Десислава Ахладова ще има цялостна дигитализация на съдебните процедури. Ще се оптимизира съдебната карта и въведе електронно правосъдие.

Десислава Ахладова, министър на правосъдието: По всяко време гражданите и бизнесът ще могат да следят движението на делото и да проследяват всяко евентуално забавяне на процедурите и сроковете.

Според зам.-министър Жени Начева ще се укрепи първичната медицинска помощ с мобилни кабинети и обучение на специалисти.

Жени Начева, зам.-министър на здравеопазването: Възможност за дистанционно наблюдение на състоянието на пациентите, за консултиране на пациенти, които са в отдалечени места.

Според Плана ще се укрепи сградният фонд на болниците, ще се вложат средства в психиатричната помощ. Работи се върху електронно направление, електронна рецепта и пациентско досие.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бонус за учениците - добавят още два дни към Коледната ваканция
Бонус за учениците - добавят още два дни към Коледната ваканция
Българи, пристигащи в Англия, ще могат да се освобождават от карантина с негативен тест за COVID-19 след 5-ия ден
Българи, пристигащи в Англия, ще могат да се освобождават от карантина с негативен тест за COVID-19 след 5-ия ден