НОВИНИ

Доклад на GRECO за България: Експертите сочат неефективно правосъдие и зависими медии

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
17:34, 19.01.2023
Чете се за: 02:05 мин.
По света
съветът европа българия частично изпълнила препоръките расизма
Слушай новината

Групата на държавите срещу корупцията (GRECO) към Съвета на Европа представи своята пета оценка за напредъка на България в предотвратяването на корупцията и насърчаването на честността сред високопоставените държавни служители и правоприлагащите органи. Докладът от 80 страници съдържа много препоръки.

Според документа, държавата трябва да гарантира, че непрекъснато актуализираната информация за имената, функциите и възнагражденията на членовете на политическите кабинети и на членовете с висши изпълнителни функции, се оповестява по лесен и достъпен начин.

Очаква се България да изясни отношенията и координацията между Националния съвет за борба с корупцията и Комисията за борба с корупцията, както и съответните им задачи. GRECO призовава за повече прозрачност по отношение на държавните служители, включително техните възнаграждения и евентуални спомагателни дейности.

Освен това GRECO подчертава необходимостта от укрепване на оперативната независимост на полицията от политическо влияние. Неефективно правосъдие, вратички в правилата за хората по върховете на властта и зависими медии са отличителни черти на ситуацията с борбата с корупцията по върховете на властта в България. До такива изводи стига Групата на държавите за борба с корупцията към Съвета на Европа.

Посочва се, че липсата на присъди за корупция на най-високо ниво остава слабост на съдебната система. Експертите заключават, че разследващите журналисти, които отразяват организираната престъпност и корупцията, често са обект на негативни кампании, заплахи и понякога физически атаки, които не изглеждат да са последвани от адекватни правни и политически отговори от властите.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Желязков: За Купата искам Левски да покаже най-добрия си волейбол
Николай Желязков: За Купата искам Левски да покаже най-добрия си волейбол
Световната № 2 в женския тенис Онс Жабер отпадна във втория кръг на Australian Open
Световната № 2 в женския тенис Онс Жабер отпадна във втория кръг на Australian Open