НОВИНИ

Домашен арест за общинския служител от Варна, заловен с подкуп

Апелативният съд отмени решението на първата инстанция

домашен арест общинския служител варна заловен подкуп
bnt avatar logo
от БНТ
21:32, 21.02.2024
Чете се за: 02:35 мин.
У нас
Слушай новината

Общинският служител от Варна, заловен с подкуп, ще остане под домашен арест, съобщиха от Варненския апелативен съд. Така се отменя решението на окръжния съд в града, който постанови постоянен арест за Камен Х.

Инспекторът по строителна дейност в община Варна е обвинен в злоупотреба със служебно положение, като е поискал и приел подкуп посредством изнудване.

Според прокуратурата, 34-годишният мъж е поискал сума, за да не издаде констативни протоколи за незаконно изградена тераса и за да не изготви проект на заповед за събарянето ѝ. Служителят е бил задържан с белязани банкноти. Миналата седмица Варненският окръжен съд определи той да бъде задържан под стража. Апелативният съд разгледа жалбата му срещу това определение.

Адвокатът на обвиняемия е изразил несъгласие с извода на първата инстанция, че предвид характера на деянието, мъжът би могъл да извърши престъпление при друга мярка. Защитата смята, че са извършени всички процесуално-следствени действия, в това число са разпитани всички свидетели, следователно общинският служител няма на кого да повлияе

Според представителя на Апелативната прокуратура, събраните към момента доказателства са в достатъчна степен, за да обосноват основателно предположение за авторството на деянието. С оглед заеманата длъжност, има вероятност обвиняемият да повлияе на свидетели да променят показанията си.

Апелативният съд съобразява, че Камен Х. е привлечен към наказателна отговорност за тежко по смисъла на закона престъпление. То се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години. От събраните по делото доказателства на този първоначален етап от разследването може да се направи онова изискуемо от закона подозрение за съпричастие на лицето към вмененото му във вина деяние.

Според апелативния съд няма опасност обвиняемият да се укрие. Решението не подлежи на обжалване.

Цялото съобщение на съда прочетете ТУК

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Победа за Николай Неделчев, загуби за Антъни Генов и Александър Донски на турнири по тенис от ITF за мъже
Победа за Николай Неделчев, загуби за Антъни Генов и Александър Донски на турнири по тенис от ITF за мъже
Андрей Рубльов преодоля втория кръг на турнира по тенис в Доха
Андрей Рубльов преодоля втория кръг на турнира по тенис в Доха