НОВИНИ

Доналд Тръмп даде показания по обвинение в измама

Умишлено е завишил цената на притежавани от него имоти

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
16:07, 07.11.2023 (обновена)
Чете се за: 02:37 мин.
По света
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Поредно дело срещу Доналд Тръмп. Бившият президент на Съединените щати беше изслушан в съд в Ню Йорк по обвинение за измама. По време на съдебното заседание Тръмп на няколко пъти влезе в пререкания със съдията.

В продължение на около четири часа Доналд Тръмп отговаря на въпроси за притежавани от него имоти, сред които имението Мар-а-Лаго във Флорида, Тръмп Тауър в Ню Йорк и голф игрище в Шотландия. Обвинението е, че стойността им умишлено е била завишена, като по този начин Тръмп е получил кредит за 100 милиона долара и по неправомерен начин е увеличил богатството си на два милиарда долара. В съдебната зала Тръмп на няколко пъти влезе в словесен сблъсък със съдията.

"Той репликираше, подмяташе обиди, но това го очаквахме. В крайна сметка, единственото, което има значение, са фактите и числата. Числата не лъжат", каза Летиша Джеймс, главен прокурор на Ню Йорк.

На излизане от съдебната зала 77-годишният бивш президент направи многозначителен жест, закопчавайки устата си като с цип. Той защити семейния бизнес и заяви, че имотите не са били съществена част при вземането на решение от банката. Но подчерта, че марката Тръмп е тази, която вдига цената и благодарение на нея е стигнал дори до Белия дом.

"Всички видяхте какво се случи днес. Всичко, което сме направили е абсолютно правилно. Като помислим, че пропиляваме цялото това време и пари, докато по целия свят убиват хора, които тази страна може да спре", каза Доналд Тръмп, бивш президент на САЩ.

Според Тръмп и адвокатите му делото е "лов на вещици", а целта е да се попречи на кандидатурата му за президентските избори следващата година. За разлика от другите четири дела срещу него, това не крие опасност да влезе в затвора. Но може да бъде глобен с 250 милиона долара и да му бъдат наложени строги бизнес ограничения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министърът на младежта и спорта обсъди организацията на Sofia Open 2023
Министърът на младежта и спорта обсъди организацията на Sofia Open 2023
Карстен Семеня: Няма да се срамувам, защото съм различна
Карстен Семеня: Няма да се срамувам, защото съм различна