НОВИНИ

Доналд Тръмп даде показания под клетва - разследват семейния му бизнес

Фани Аронова
от Фани Аронова
18:15, 10.08.2022
Чете се за: 02:15 мин.
По света
втория импийчмънт американците променят отношението тръмп
Слушай новината

Бившият американски президент Доналд Тръмп даде показания под клетва в рамките на разследване на неговия семеен бизнес. Той съобщи, че се е възползвал от правото си да не отговаря на въпросите.

Главният прокурор на щата Ню Йорк Летиша Джеймс разследва дали "Организацията Тръмп" е предоставяла невярна информация за стойността на управляваните от нея недвижими имоти - хотели, игрища за голф и др. Според прокурор Джеймс има доказателства, че стойността им е завишавана с цел получаване на изгодни заеми от банките или занижавана, за да се намалят данъците.

След дълга юридическа битка Тръмп и две от децата му, които участват в компанията, бяха задължени да свидетелстват от съдия от Върховния съд на щата Ню Йорк. Доналд младши и Иванка вече са го направили.

Бившият президент окачестви като политически мотивирано разследването на прокурор Летиша Джеймс, която е демократ. Самата нея нарече "расистка". В своята социална платформа той обяви, че това е "най-големият лов на вещици в историята на САЩ" и добави: "Моята страхотна компания и аз сме атакувани от всички страни. Бананова република!".

Гражданското разследване на Летиша Джеймс започна през 2019 година и засяга дейността на компанията преди влизането на Доналд Тръмп в Белия дом. Успоредно с това районният прокурор на Манхатън води наказателно разследване по случая.

Това е само част от проблемите на Донълд Тръмп с правосъдието. В понеделник агенти на ФБР обискираха имението "Мар а Лаго" в търсене на документи от времето му на президент, чието място е в Националния архив.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube: https://go.bnt.bg/youtube

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Овладян е пожарът над Елшица, дежурни екипи остават на място
Овладян е пожарът над Елшица, дежурни екипи остават на място
Ивайло Чочев: Време е да спечелим нещо
Ивайло Чочев: Време е да спечелим нещо