НОВИНИ

Дончев за изтеклия запис: Не мога нито да потвърдя, нито да отрека

bnt avatar logo
от БНТ
19:33, 30.07.2020
Чете се за: 01:24 мин.
У нас

"В края на 2018 г. много пъти сме говорили и спорили с министър-председателя в рамките на бюджетната процедура. Възможно е да сме водели подобен разговор. Лично аз не си спомням" - това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на "Още от деня".

"Лично аз не си го спомням да беше с чак толкова епитети и толкова цветен. Става въпрос за разговор преди две години и въпреки мощната ми памет, не мога нито да потвърдя, нито да отрека", заяви той.

За Дончев "по-големият проблем е защо единственият политически лидер в България, който е обект на системно подслушване, записване, е Борисов".

Опитвам се да чуя всеки вопъл, всеки въпрос и всяко искане, което идва от площада, доколкото ми е възможно. Исканията на протестиращите са разнопосочни и не мога да ги коментирам. При демокрацията винаги има доволни и недоволни. Позицията на правителството е, че няма нужда от оставки, коментира още Дончев.

Според него "няма нито едно искане, което да е неадекватно".

"И за искам повече справедливост. Въпросът е, че справедливостта се гарантира не само от личности, а и от норми, правила и институции. И тук въпросът е по-големите или по-малките фини настройки на целия институционален ред - дали трябва да се рестартира демокрацията, защото очевидно, че има някакви дефекти в България. Щом има групи от чудесни млади хора, които се чувстват непредставени, щом има усещане за дефицит на справедливост, очевидно нещо трябва за се промени", отбеляза вицепремиерът.

Той обаче добави, че в публичния сектор решаването на проблемите изисква повече време и е необходим разговор.

"Ако само си крещим, не може да свършим нищо... Стига да има адекватен формат, стига да има с кого да се води спокоен разговор - аз не съм отказвал да говоря с когото и да е било... До момента никой не е искал да си говори с мен. Ако поиска, ще получи разговор", увери Дончев.

Четирите министерски оставки са знак, че няма политически обвързаности, каквито се приписват на правителството. Подобно нещо е част от политическата практика, заяви той.

"Оставката на министър-председателя е трудно приемлив вариант, защото трудно си представям формат, в който имаме премиер, който е различен от лидера на най-голямата политическа сила. Този също ще бъде приет за изкуствен, за мимикрия, за опит за заблуждаване на обществото, а и не е честен", коментира вицепремиерът.

По думите му "чисто конюнктурният партиен интерес предполага за ГЕРБ буквално да отиде на избори".

"Не мисля, че повечето българи искат предсрочни избори. Не е редно да влезем в зимния сезон едновременно със здравна, икономическа и политическа криза", заключи той.

Какво още коментира Томислав Дончев - вижте във видеото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп призова за отлагане на президентските избори в САЩ
Тръмп призова за отлагане на президентските избори в САЩ
Изслушаха в парламента министър Деница Сачева за безработицата
Изслушаха в парламента министър Деница Сачева за безработицата