НОВИНИ

КС: Имунитетът на президента го пази от наказателна отговорност

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:04, 30.07.2020 (обновена)
Чете се за: 01:43 мин.
Политика

Действащ президент и вицепрезидент могат да бъдат разследвани, но не може да им бъдат повдигани обвинения.

Конституционният съд отговори с единодушно решение на питането на главния прокурор от началото на годината - за това какъв е обхватът на имунитета на държавния глава. Въпросът на Иван Гешев беше изпратен в рамките на разследване, свързано с ръководителя на Военно-въздушните сили - генерал Цанко Стойков, при което Спецпрокуратурата разпространи СРС-записи от телефонни разговори, на които се чува и гласът на президента Румен Радев.

По-късно през деня президентът отговори, че решенията на Конституционния съд не се коментират, а се изпълняват.

Решението е подкрепено от всички 12 съдии и е прието единодушно. Шестте въпроса на главния прокурор могат да бъдат обособени в две групи.

Първите три въпроса изясняват понятието държавна измяна и нарушение на Конституцията, които са основание за търсене на политическа отговорност от президента или вицепрезидента по инициатива на Народното събрание.

"С това тълкуване КС на практика затвърждава, че всяко престъпно деяние трябва да бъде преследвано и наказано, включително и когато е извършено от държавния глава. Прокуратурата и полицията обаче могат да извършват действия по разследване, само в случаите когато същите не засягат лични права на президента", се казва в решението на КС.

В решението си Конституционният съд отговаря на един от основните въпроси, зададен от главния прокурор, а именно какво има предвид Конституцията, когато казва, че срещу държавния глава „не може да бъде възбудено наказателно преследване". Значи ли това, че президентът не може да бъде разследван?

Професор Пламен Киров: Като четем диспозитива на решението на КС излиза, че не е недосегаем. Спрямо него могат да бъдат извършвани процесуални действия, но не може да се преминава тази граница, когато тези действия накърняват негови лични права и свободи.

Според тълкувателното решение срещу президента не могат да бъдат извършвани например подслушване, претърсване, разпознаване, обиск, но пък няма пречка да се разследва престъпната дейност на евентуални съучастници. Освен това става ясно, че срещу него прокуратурата не може да образува досъдебно прозиводство както и предварителна проверка, ако тези действия ще доведат до реализиране на наказателна отговорност.

Професор Пламен Киров: Лошото е, че имаше политически очаквания от различни субекти в рамките на една политическа конфронтация, които смятаха, че с решението на КС ще получат някакъв политически бонус в противоборството си, както се казва битката на титаните. Мисля, че всички, които очакваха подобни рефлескии от решението на КС, са останали недоволни.

Основният закон определя две хипотези, в които президентът носи отговорност за действията си, извършени при изпълнение на функциите му държавна измяна и нарушение на Конституцията.

Професор Пламен Киров: КС разшири съдържанието на понятието държавна измяна, така както то е визирано в член 103 на Конституцията като реши, че всяко едно престъпление срещу Републиката представлява акт на държавна измяна, а не конкретният състав на престъплението, което е визирано в раздел първи на глава първа на особената част на Наказателния кодекс.

Само Народното събрание с мнозинство от две трети може да обвини президента или вицепрезидента в нарушение на Конституцията и държавна измяна пред КС, уточняват още конституционни съдии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Все още не е ясен замърсителят на Марица
Все още не е ясен замърсителят на Марица
По-строги мерки срещу Covid-19 в Румъния и Испания
По-строги мерки срещу Covid-19 в Румъния и Испания