НОВИНИ

Достатъчна ли е помощта за жителите от опожареното село Воден?

Снимка: БТА
bnt avatar logo
от БНТ , Репортер: Елеана Цанова
09:04, 24.07.2024
Чете се за: 03:50 мин.
У нас
Слушай новината

Всички обещани 13 на брой фургона са монтирани в двете най-опожарени села в община Болярово - Воден и Крайново. Някои от тях са обзаведени, но в останалите това предстои. Най-пострадалите жители получиха и първите обезщетения, заради огнения ад, който изпепели домовете им.

Деветчленното семейство на Сашо Йорданов е настанено в общо 3 фургона. Те са монтирани в двора на пострадалото семейство в непосредствена близост до напълно опожареният им дом.

Сашо Йорданов: "50 000 лева само за къщата - нов покрив съм направил, баня, тоалетна, всичко - още 20 000 лева. Аз не искам фургон. Фургонът е временна работа, да си взимат фургоните. Аз искам да ми платят щетите на къщата. Къщата ми е законна. Искам да ми плати държава къщата или да ми възстанови къщата. От двете едно."

Недоволен е и от условията във фургоните. Към момента има обзавеждане само в единия от тях, а в банята липсва топла вода.

Сашо Йорданов: "То само студена има - ето, вижте! Само студена и душа няма вода."

Тинка Гочева: "Вътре е много топло. Не съм спала нито една вечер. Днес оправяха тока, но само една стая оправиха. Другите не са още готови. Печка има само засега, един бойлер и друго няма."

Иван Проданов: "Условията във фургоните не са добри. Най-малкото не са за възрастни хора. Вътре е горещо, зимата - студено. Те бяха в окаяно състояние, но ги ремонтират в момента. Обещаха да сложат вътре печка, климатик, хладилник, телевизор."

Пострадалите жители получиха и социална помощ в размер на 1578 лева.

Сашо Йорданов: "Те не могат да ми стигнат за нищо да ти кажа. Да чистя тук ли, да хващам хора да ми работят ли?"

“В Общината сме подготвили докладна-записка. В четвъртък ще гласуваме на Общински съвет тези, които са повече пр двама човека ще получат по 1600 лева от общината, които са сами ще получат по 1000 лева от общината. В петък ги гласуваме, в събота парите ще си ги получат. До края на годината евентуално да започне възстановяване на част от къщите или изграждане на нови. Това е най-доброто, което трябва да направим според мен”, каза Христо Христов, кмет на Община Болярово.

В помощ за жителите на село Воден се включват и множество доброволци, които работят на терен. Ежедневно пристигат и автомобили с дарения.

Кремена Будинова: “Нашата фирма е отделила 250 пакета със сухи храни. В тях има вода, допълнителни напитки, сандвичи и други пакетирани продукти, които даряваме посредством Червения кръст в Ямбол.”

На хората, които останаха без дом след пожарите, беше предложено да бъдат настанени в базите на две министерства, но те категорично отказаха.

Чуйте последните новини, където и да сте!
Последвайте ни във Facebook и Instagram
Следете и канала на БНТ в YouTube
Вече може да ни гледате и в TikTok
Намерете ни в Google News

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов за третия мандат: Станахме като прогноза за времето
Борисов за третия мандат: Станахме като прогноза за времето
Проф. Александър Маринов: Няма шанс за реализиране на третия мандат
Проф. Александър Маринов: Няма шанс за реализиране на третия мандат